Взрив на коронавирус с десетки заразени деца в Ханя и Халкидики притесни гръцките здравни власти в петък. Засегнати са две детски летни лагера в Ханя, западен Крит и Халкидики, Централна Македония, съобщават медиите в Гърция.

Лагерът в Ханя е затворен, след като над 30 деца бяха тествани положително за Covid-19. Според местните медии, положително тествани са и двама от служителите, работещи в лагера.

Лагерът отвори врати на 1 юли и прие 220 деца на възраст между 6 и 16 години. Родителите не са имали право да посещават децата, но са ходили да общуват с тях през оградата, съобщи държавната телевизия ERT.

Сега родителите бързат да изведат децата си, а съоръжението трябва да бъде дезинфекцирано и отворено отново на 15 юли, със задължителен тест за младите летовници.

Най-малко 14 деца на възраст 13-17 години са тествани положително на Covid-19 в летен лагер на втория ръкав на Халкидики в петък. Според местните медии лагерът е домакин на деца от Халкидики, Солун и райони на Централна Гърция.

Съобщава се, че властите са започнали процес на проследяване веднага след като тестовете са се оказали положителни и са евакуирани 6 палатки с 13 души.

Отговорните за лагера посочват, че са предприели всички необходими действия, предвидени в здравните протоколи и са информирали здравните органи и Гражданската защита.

Гърция преживява възраждане на пандемията през последните десет дни

В Гърция случаите на коронавирусни инфекции продължават да растат

В Гърция случаите на коронавирусни инфекции продължават да растат

Обмислят затягане на мерките, като в баровете и клубовете няма да може да има правостоящи

Вариантът Делта на Covid-19 предизвиква безпокойство и за гръцките епидемиолози, които виждат възраждане на коронавируса и правителството се опитва да овладее цялата ситуация чрез ваксинация.

2 108 нови случая на коронавирус, потвърдени за 24 часа, рекорден брой ежедневни инфекции през последните 45 дни. Случаите на коронавирус се удвояват повече от една седмица и седемдневната подвижна средна стойност сега е 1 081 случая на ден.

Новата епидемична вълна силно засяга Атика, Крит и северните части на Егейско море.

Предстоящите седмици са особено критични и въпреки че няма натиск върху здравната система, но е вероятно епидемията да "премине" към по-възрастните хора, особено в райони с ниски нива на ваксинация, коментира професорът по педиатрия и инфекциозни болести от медицинското училище в Атина и член на експертния комитет Вана Папаевангелу на брифинг.

Засега млади хора и неваксинираните са заразените с вариант Делта в страната. Папаевангелу коментира, че 70% от случаите, в които е открит вариантът Делта, са на възраст под 40 години, 84% са гърци и 5% -6% са руски туристи.

Според наличните данни от анализираните проби от мутиралия индийски щам е установено, че при 13% от случаите с Делта има нужда от хоспитализация към момента. Никой от заразените не е завършил ваксинацията си.

Регионалните единици, където е открита по-голямата част от Делта са Атика и Ираклион, Крит.

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

В САЩ: Ваксинацията намалява риска от смърт, 99% от смъртните случаи са при неваксинирани