Взрив удари военен парад в южния град на Йемен Ал-Далеа, съобщиха от силите на Йеменския пояс за сигурност, цитирани от "Ройтерс".

Все още не са отправени претенции за отговорност.

Свидетели разказват, че взривът е избухнал близо до платформа за гости по време на парада.

Малко по-късно стана ясно, че ракета е изстреляна от ориентираната в Иран група Houthi. Вследствие на взрива са загинали най-малко 5 души, а други 8 са ранени. 

Йемен страда от почти 5-годишен конфликт, откакто движението Хути свали правителството на президента Абд-Раббу Мансур Хади в края на 2014 г. Превратът извърши военна намеса през 2015 г. от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, която включва ОАЕ, опитвайки се да възстанови международно признатото Хади правителство.

Град Ал-Дхалеа се контролира от южните сепаратистки сили. Той се намира на главния път от юг на север, свързващ южното пристанище на Аден - контролирано от правителството на Хади - с контролираната от Хути столица, Сана. Оспорвана фронтова линия минава през провинция Ал Далия.

През август хутистите поеха отговорност за ракетно и безпилотно нападение на парад в Аден, седалището на международно признатото правителство, при което загинаха около 36 души, включително виден командир.