Няколко силни взрива се чуха в столицата на Нагорни Карабах – Степанакерт, докато течаха преговорите между Минската група та ОССЕ и президента на непризнатата република, предаде агенция „Новости”.  

Съобщава се, че освен това в покрайнините на града са се чували картечни откоси и са се виждали дирите на трасиращите куршуми.  

Стрелбата е била заснета от многобройните журналисти, акредитирани да отразяват преговорите.  

На 7 април съпредседателите на Минската група на ОССЕ, в която влизат Франция, САЩ и Русия, пристигнаха в зоната на конфликта, за да се информират за ситуацията и да разговарят с местните власти.  

Припомняме, на 2 април Армения и Азербайджан, които си оспорват  Нагорни Карабах за ескалация на напрежението. Посочваше се, че са се разразили най-мащабните боеве за 22-те години след подписването на споразумението за прекратяване на огъня. Двете страни си отправиха взаимни обвинения за обстрели и настъпателни действия.   

Конфликтът между Азербайджан и Армения започна през 1988 г., след като населената предимно с арменци автономна област Нагорни  Карабах  заяви, че излиза от състава Азербайджан, който тогава беше част от Съветския Съюз, както и Армения. Според сключеното с посредничеството на Москва мирно споразумение спорната територия остава в състава на Азербайджан, но под контрола на арменците.