Опозицията в Германия поиска възможно най-скоро да бъдат изнесени ядрените бойни глави на САЩ от територията на страната.

Това поискаха представители на германската опозиция – Лявата партия и Зелените, съобщава ТАСС.

Нуждаем се от безядрена зона, и Германия трябва да бъде една от тези зони, защото хората не искат да имат в задния си двор атомни оръжия”, заяви в интервю за агенция ДПА председателят на парламентарната фракция на Зелените Антон Хофрайтер.

В тази връзка федералното правителство трябва да преговаря със САЩ за премахване на бойните глави, които все още са складирани на германска територия, добави той.

Лидерът на фракцията на Лявата партия в Бундестага Сара Вагенкнехт припомни, че парламентът още през 2010 година се е изказал в ползва връщане оръжията на САЩ.

Фактът, че управляващата коалиция, въпреки решението на Буденстага, не поставя този важен въпрос пред американската администрация, е важно свидетелство за несъстоятелността и противоречието на независимото правителство, изтъкна тя.

От 10 до 20 американски ядрени бойни глави бяха разположени по време на Студената война в авиобаза до град Бюхел ( провинция Рейнланд-Пфалц).