Ядреният монопол на Израел в Близкия Изток представлява сериозна заплаха за регионалната сигурност. Това заяви генералният секретар на Арабската лига Набил ал-Араби на регионалата конференция „Близкият Изток без ядрени оръжия", цитиран от Итар-Тасс.

Двойните стандарти и селективността при прилагането на Договора за неразпространения на ядрените оръжия (ДНЯО) в Близкия Изток е в противоречие с неговата основна цел - постигане на глобално споразумение", изтъкна той.

По думите му отказа на Израел да участва и подписва подобни договори е сериозен удар както върху националната, така и върху регионалната сигурност.

Според него присъединяването на арабските държави към договора и безсрочното му удължаване ги оставя с „вързани ръце". „Това е довело до явен дисбаланс в отношенията между силите в региона, дори допълнително се усложнява положението около ядрената програма на Иран", подчерта той.

Той каза, че на конференцията ще се подготви общоарабска „пътна карта", която ще бъде представена на международната среща в рамките на ООН, която ще се проведе през декември във Финландия.

Главна тема е създаването на зона в Близкия Изток, която да бъде свободна от ядрени оръжия и оръжия за масово унищожение, изтъкна генералният секретар.

Той изрази увереност, че срещата ще бъде „отправна точка" за сътрудничество между арабските държави за постигане на основната цел - разоръжаване в региона.

Според експерти Израел притежава около 200 ядрени заряда. Страната се явява единствената в района с оръжие за масово унищожение. Еврейското правителство нито официално потвърждава, че има такива оръжия, нито отрича.