Генералния секретар на НАТО предупреди, че предложената от САЩ система за масивна защита може да предизвика разделение в Алианса между тези, които смятат, че програмата ще ги предпази, и тези, които я отричат, съобщи за „Файнейшъл Таймс" Яп де Хоп Схефер, цитиран от АП.

Когато масивната защита стане факт, съюзът ще е разделен на А и Б сектор", обяви в интервю Яп де Хоп Схефер  и допълни, че това е недопустимо за Алианса, тъй като противоречи на основните му принципи".

Много от съюзниците в НАТО са разделени по отношение на американската система за противоракетна отбрана, която ще бъде основана в Полша и Чехия и има за цел да прекрати  така наречените от САЩ „огнища на тероризъм" - Иран и Северна Корея.

Американската програма ще предпази по-голямата част от Европа, но не и югоизточната, която се нуждае от допълнителна система с къс обхват на засичане поради близостта с Иран", допълни Схефер.

От „Файнейшъл Таймс" коментират, че Схефер дал да се разбере, че има реална опасност за Европа заради тестовете, проведени в Северна Корея и действията и амбициите на Иран.

Припомняме, че на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел миналия петък - 9 март, френският президент Жак Ширак предупреди, че американската система за противоракетна отбрана отново ще „отвори" старите разделения на европейския континент.
От друга страна обаче Англия прояви интерес в участието в американската система за ПРО.