Президентът на Русия Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе постигнаха съгласие да възстановят замразените военни контакти, както и контактите във формат 2+2. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

Путин закъснява за срещата си с японския премиер
Обновена

Путин закъснява за срещата си с японския премиер

Принципно Путин има репутацията да закъснява.

Въпреки специалните отношения между Япония и САЩ, Москва и Токио са заинтересовани от "тясно сътрудничество" в региона, каза Лавров. Според топ дипломата на Русия Путин и Абе обсъдиха теми като противовъздушната отбрана и американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион, както и заплахите от страна на Северна Корея.

Снимка 268311

Източник: ЕПА

Сергей Лавров заяви също, че японските власти са "започнали по-добре да разбират" безпокойството на Русия и двете страни са заинтересовани от сътрудничество в региона.

От думите на руския дипломат стана ясно, че Путин и Абе са обсъдили подготовката за преговорите за мирен договор във формат 1+1. Лавров изтъкна, че двамата лидери са разменили мнения за уреждането на сирийския конфликт и ситуацията в Украйна, допълвайки, че позициите на Москва и Токио "почти съвпадат".

Снимка 268305

Източник: ЕПА

Иначе самият Путин в началото на срещата си с Абе благодари за положените усилия за промяна в руско-японските отношения.

Президентът на Русия се надява, че двудневната визита в Япония ще бъде продуктивна.

Абе каза от своя страна, че е имал открита дискусия с Путин за териториалните спорове. Той добави, че са обсъдили възможността за съвместни икономически дейности на спорните острови.

Русия и Япония се съгласиха да провеждат среща във формат 2+2 по време на разговори между Абе и Путин през април. Следващата среща е запланувана за 2017 г. Тя ще се проведе в Москва. Преди това Токио водеше преговори в такъв формат само със САЩ и Австралия.