Премиерът на Япония Шиндзо Абе откри церемония, с която страната отбеляза седмата годишнина от смъртоносното земетресение, цунамито и ядреното бедствие, което опустоши североизточното крайбрежие, като 18,500 души са загинали или изчезнали, съобщава АФП.

Земетресението с магнитуд 9 по Рихтер удари на 11 март 2011 г. и последвалото цунами причини огромни щети и отне живота на хиляди. Цунамито повреди аварийното електрозахранване в АЕЦ Фукушима, от което последва срив в реакторите и най-тежкото ядрено бедствие след Чернобил през 1986 г.

Абе, депутати и членове на семейства, които са загубили близките си в бедствието, поклониха глави на церемония в Токио. Японски медии също показват жителите на засегнатите райони, които почитат загиналите.

"Аз изказвам съболезнованията си на онези, които са загубили любимите си и приятели", коментира Абе,

Хизеко Игараши, жител на района засегнат от земетресението, коментира на церемонията, че Япония трябва "никога да не забравя това, което научихме от бедствието". Японският император Акихито и императрица Мичико не присъстваха на церемонията тази година, но бяха представени от техния син принц Акишино и съпругата му принцеса Кико.

По данни на правителството и повече от 3600 души, повечето от които от Фукушима, са загинали от болест и самоубийство, свързани с последиците от трагедията.

Армията "атакува" с вода АЕЦ "Фукушима"

Армията "атакува" с вода АЕЦ "Фукушима"

Обливането с вода на двата реактора има за цел да се постигне тяхното охлаждане и да се предотврати ядрена авария. Американският държавен секретар обяви, че САЩ сериозно трябва да преразгледат програмата си за развитие на ядрената енергетика.

Повече от 73 000 души все още остават разселени. Правителството отмени заповедите за евакуация на някои райони миналата пролет, с изключение на зоните, които са с високи радиационни нива. Властите насърчават евакуираните да се завърнат, но правителствено проучване, публикувано по-рано този месец, показва, че около половината жители на Нами и Томиока не са склонни да се завърнат.

Около 12 000 души, избягали от домовете си от страх от радиация, са подали десетки съдебни дела срещу правителството и Токийската електрическа компания (TEPCO), операторът на атомната електроцентрала.