Армията на Япония е започнала да излива вода над 3 и 4 блок от АЕЦ „Фукушима" 1, предаде Агенция Киодо.

Над аварилите блокове хеликоптери изливат вода, като целта е да се постигне тяхното охлаждане и да се предотврати разрастването на ядрената авария.

Аварийният персонал в АЕЦ "Фукушима" 1 е застрашен от облъчване със смъртоносни дози радиация, предупредиха американски експерти.

10 000 японци ще бъдат подложени на тестове за радиационно облъчване, съобщи агенция Киодо. Става въпрос предимно за евакуираните от районите около аварирала АЕЦ „Фукушума", които са настанени във временни центрове.

На 1-и и 3-и блок на "Фукушима-1" е започнало частично разтопяване на ядрата на реакторите при неработеща система за охлаждане, съобщи Еврокомисията. Това следва от направения от експерти на Европейската комисия анализ на обстановката според официални източници в Япония, Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ и съобщения в медиите, съобщи говорителката на еврокомисаря по енергетиката Марлина Холцнер.

"Според анализ на ситуацията в 08.00 часа централноевропейско време (09.00 часа българско) можем да съдим за частично разтопяване на ядрата на реакторите при неработеща система за охлаждане.

Появата на дим на Четвърти енергоблок създава отделно безпокойство, защото източникът му е неизвестен" добави Холцнер, цитирана от ИТАР-ТАСС. Междувременно японските медии стават все по-критични към правителството и компанията "Токио електрик пауър", която стопанисва АЕЦ "Фукушима-1" заради недостатъчната информация, която предоставят за положението в електроцентралата.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви, че САЩ сериозно трябва да преразгледат програмата си за развитие на ядрената енергетика.

В части от Япония има опасност от големи прекъсвания на електроподаването, ако потреблението на електроенергия не бъде значително ограничено.

Стана още ясно, че в части от Япония има опасност от големи прекъсвания на електроподаването, ако потреблението на електроенергия не бъде значително ограничено, предупреди министърът на индустрията Банри Кайеда, цитиран от Франс прес. Той добави, че производството на електроенергия е силно намалено заради щетите, нанесени на атомните електроцентрали от земетресението и последвалите вълни цунами.

Междувременно, земетресение с магнитуд 5,7 бе регистрирано в източното крайбрежие на японския остров Хоншу, съобщи Геофизичната служба на САЩ.

Официалният брой на жертвите от земетресението в Япония надхвърли 5 000 души.

Централната банка на Япония отпусна нови $63 млрд. за стабилизация на икономиката в страната, съобщава Киодо. По този начин общо 35 трлн. йени ($430 млрд. долара) достигна намесата на Централната банка.

При откриване на борсата в Токио Никей падна под 9000 пункта. Индексът изгуби 3,89%, до 8740,18 пункта.

Анализаторите са скептични доколко властите могат да овладеят ядрена криза. Йената падна до 79 йени за един долар. На борсата Сидни беше отчетена най-ниската  стойност на японската национална валута спрямо долара за последните 66 години от 76, 25 йени.