Северна Корея за няколко минути е изстреляла две ракети в посока Японско море в сряда, съобщава японската брегова охрана, цитирана от "Ройтерс".

Японското правителство смята, че ракетите са балистични, коментира премиерът Йошихиде Суга.

"Това е възмутителен акт, който представлява заплаха за стабилността и сигурността на нашата страна и региона". Според оценките на властите ракетите са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония.

Японското министерство на отбраната от своя страна потвърди факта на изстрелването на ракетата, като посочи, че събира и анализира информация. То нарече действията на Пхенян "сериозен проблем за цялата международна общност, включително Япония".

В понеделник КНДР обяви успешни тестове на нова крилата ракета с голям обсег, проведени на 11 и 12 септември. Според Централната телеграфна агенция на Корея, цели са били ударени на разстояние от 1,5 хиляди километра.

Пхенян подчертава, че техническите характеристики на ракетата отговарят на конструктивните изисквания, а тестовете са потвърдили нейната ефективност и практичност.

Японското правителство обяви, че ако ракетата наистина може да измине разстояние от 1500 км, това представлява пряка заплаха за мира и сигурността на Япония. Обещава да продължи да укрепва отбраната на страната.

Северна Корея е изстреляла двете ракети край източното си крайбрежие, съобщиха военните на Южна Корея. Двете балистични ракети, изстреляни от площадка в централна Северна Корея, полетяха към водите на източния бряг на Корейския полуостров в сряда следобед, се казва в изявление на Съвместния началник на щаба на Южна Корея, пише АП.

В изявлението се казва, че разузнавателните власти на Южна Корея и САЩ анализират повече подробности за изстрелванията на Северна Корея. В него се казва, че Южна Корея е засилила позицията си за наблюдение срещу Северна Корея.

Много експерти твърдят, че севернокорейският тест предполага, че Северна Корея се стреми да засили оръжейния си арсенал на фона на задънена улица в ядрената дипломация между Пхенян и Вашингтон.

Последният старт бе, когато китайският външен министър Ван И бе в Сеул за срещи с южнокорейския президент Мун Чже Ин и други висши служители, за да обсъдят задънената ядрена дипломация със Севера.

Преговорите между САЩ и Северна Корея са в застой от 2019 г., когато американците отхвърлиха искането на Севера за облекчаване на големите санкции. Правителството на Ким досега заплашваше с изграждане на високотехнологични оръжия, насочени към САЩ и отхвърляше увертюрите на администрацията на Байдън за диалог, като настоява Вашингтон първо да се откаже от "враждебните" си политики.

Възобновяването на тестовата дейност на КНДР вероятно е опит за натиск върху администрацията на Байдън заради дипломатическото замразяване, след като Ким не успя да използва арсенала си за икономически ползи по време на президентството на Доналд Тръмп.

Северна Корея прекрати едногодишна пауза в балистичните изпитания през март, като изстреля две балистични ракети с малък обсег в морето, продължавайки традицията да изпробва нови американски администрации с демонстрации на оръжия, целящи да измерват реакцията на Вашингтон и да изтръгнат отстъпките.

Северна Корея все още поддържа самостоятелно наложен мораториум върху ядрените и ракетните изпитания с дълъг обсег, което е знак, че може да не иска да прекъсне напълно ядрените преговори със САЩ.

САЩ смъмри Северна Корея заради теста ѝ на нова ракета

САЩ смъмри Северна Корея заради теста ѝ на нова ракета

Това било доказателство, че Пхенян е заплаха за Индо-Тихоокеанския регион