Министерството на отбраната на Съединените щати остро разкритикува Северна Корея заради проведения от нея тест на крилата ракета с дълъг обсег, съобщава TeleTrader.

Пентагонът подчертава, че това е доказателство, че Пхенян е заплаха за американските съюзници в Индо-Тихоокеанския регион.

Въпреки че съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея ракетните изпитания не са забранени, Вашингтон твърди, че този ход подчертава фокуса на КНДР върху разработването на военната й програма.

Ще продължим да следим ситуацията отблизо и ще я обсъдим с нашите съюзници и партньори, заявиха от Индо-Тихоокеанското командване на САЩ.

КНДР с нов ракетен тест

КНДР с нов ракетен тест

Тестът е проведен след две години изследвания

Припомняме, Пхенян проведе поредното изпитване на ракети през уикенда след две години изследвания.

Преди дни страната проведе и среднощен военен парад - първият от много месеци насам. Парадът се състоя в столицата Пхенян в ранните сутрешни часове днес по случай 73-ата годишнина от основаването на страната.

Северна Корея често използва ключови празници или паметни дни, за да покаже военната си мощ.

През октомври 2020 г. отново на нощен военен парад за първи път от две години бяха демонстрирани севернокорейските балистични ракети с голям обсег. Среднощен военен парад се състоя и през януари.