КНДР проведе военен парад в четвъртък вечерта в столицата Пхенян, за да отбележи наскоро състоялия се партиен конгрес. Тоталитарната държава показа балистична ракета с подводно базиране, съобщава държавната медия KCNA, цитирана от "Йонхап".

Партийният конгрес разкри натиска върху КНДР

Партийният конгрес разкри натиска върху КНДР

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун многократно се извини за допуснатите грешки

Парадът се състоя на площад "Ким Ир Сен" след 8-дневния Конгрес на управляващата Корейска работническа партия, на който лидерът Ким Чен-ун обеща да укрепи ядрения арсенал на държавата.

Снимка 513897

Източник: ЕПА

Северна Корея изглежда се опитва да качи мизата преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като новия президент на САЩ на фона на неяснотата каква политическа посока американците ще поемат на замразените ядрени преговори.

В Пентагона не знаят дали КНДР подготвя изпитание на междуконтинентална ракета

В Пентагона не знаят дали КНДР подготвя изпитание на междуконтинентална ракета

Няма да се изненадам, ако по-късно се окаже фасада от стремежи

Бронирани машини поведоха парада, последвани от най-новите тактически ракети, поясни агенция KCNA. Изтребители прелетяха във формация и бе изписано "8" в небето за отбелязване на VIII-ия Конгрес на Корейската работническа партия.

Снимка 513906

Източник: ЕПА

Колона от прототипни танкове премина по площада, което бе последвано от ултрамодерни тактически ракети, отбелязва севернокорейската агенция и допълни, че това е било последвано от преминаването на ултрамодерна самоходна артилерия, която показа мощта на артилерийските сили на КНДР.

КНДР посрещна Нова година с концерт и заря въпреки ограниченията заради COVID-19

КНДР посрещна Нова година с концерт и заря въпреки ограниченията заради COVID-19

Артисти и музиканти пееха и танцуваха на сцена

На парада се появи "най-мощното оръжие в света" - балистична ракета, базирана на подводница, която "величествено демонстрира силата на революционните въоръжени сили", допълни медията.

KCNA похвали военната мощ на КНДР и акцентира, че е "ядрена държава".

Снимка 513900

Източник: ЕПА

Учените в сферата на отбраната и високотехнологичните оръжия доказаха военната ни мощ като "държава с ядрени оръжия и с най-силната отбранителна мощ в света", продължи хвалебствията севернокорейската медия.

КНДР получи хранителни продукти за 10 млн. долара от 6 държави

КНДР получи хранителни продукти за 10 млн. долара от 6 държави

България също е сред помогналите

Не е ясно дали КНДР показа междуконтиненталните си балистични ракети. Подробностите около балистичната ракета с подводно базиране са оскъдни, но публикуваните от медията снимки подсказват, че може да е от нов клас.

Снимка 513907

Източник: ЕПА

Ким Чен-ун присъства на парада, но изглежда лидерът не е изнесъл реч.

Всички делегати "избухнаха в бурни аплодисменти" и бяха изпълнени с "трескав ентусиазъм", когато Ким се появи на парада за фотосесия, информира KCNA.

Осем държави ужасени от зверствата в КНДР

Осем държави ужасени от зверствата в КНДР

Ситуацията с човешките права в КНДР е ужасяваща

Ким позира за снимка с делегатите и заяви пред тях, че могат да преодолеят всички предизвикателства и пречки, за да настъпят напред в революционния дух на Пектусан, духа на самоподдържане.

След военния парад бе организирана заря.

Снимка 513898

Източник: ЕПА

Преди парада се проведе рядък конгрес, който продължи повече от седмица до вторник. По време на конгреса Ким разкри новата петилетка за икономическо развитие.

Експерти коментират, че показаната балистична ракета с подводно базиране и други оръжия на военния парад преди встъпването в длъжност на Байдън има за цел да изпрати послание на САЩ, че КНДР не се нуждае от балистична ракета с подводно базиране. Не е за Юга, а за САЩ. И в този контекст изпраща послание за оказване на натиск върху САЩ преди встъпването в длъжност на администрацията на Байдън. Но Северна Корея не изпраща послание на САЩ, за да предупреди, че ще предприеме действия. Послание за принуждаване на новата администрация да посочи Северна Корея като приоритет в политиките си и да оттегли враждебната си политика към КНДР.

За първи път тоталитарната държава проведе военен парад, за да отпразнува партиен конгрес.

Снимка 513904

Източник: ЕПА

През октомври Северна Корея проведе голям военен парад по повод 75 г. от основаването на Корейската работническа партия. По време на парада показа нови междуконтинентални балистични ракети и балистична ракета с подводно базиране. Ким Че-ун изнесе реч.