Военните на Южна Корея обявиха, че властите в комунистическа Северна Корея са провели голям военен парад, очевидно по повод 75-годишнината на управляващата Работническа партия.

Парадът, наблюдаван и от американските специални служби, се е провел рано сутринта на площад "Ким Ир Сен" в столицата Пхенян, уточни генералният щаб на армията на Южна Корея.

Китай протяга ръка на Северна Корея

Китай протяга ръка на Северна Корея

Решението е на Си Дзинпин

Очакваше се Северна Корея да проведе голямо събитие за отбелязване на годишнината от основаването на партията, въпреки че нито едно не е публично обявено, отбелязва ДПА.

През последните седмици се наблюдаваше подготовка. Имаше и спекулации, че Пхенян ще покаже нова междуконтинентална ракета.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун е обявил на военния парад, че изолираната комунистическа държава ще продължи да укрепва своята армия, уточнява "Франс прес".

"Ще продължим да укрепваме нашите военни за самоотбрана и възпиране", подчертал Ким в реч, излъчена по държавната телевизия.

След неуспешната среща с американския президент Доналд Тръмп във Виетнам през февруари 2019 г., преговорите по ядрената програма на Северна Корея спряха.

Ким Чен-ун обеща в края на 2019 г. да покаже ново "стратегическо оръжие".

Южна Корея с безпрецедентна молба за сътрудничество с КНДР

Южна Корея с безпрецедентна молба за сътрудничество с КНДР

След убийството на южнокорейския чиновник