В безпрецедентна стъпка късно Южна Корея предложи съвместно разследване със Северна Корея за мистериозната смърт на южнокорейски служител, часове след рядкото извинение на Ким Чен Ун.

Президентският кабинет на страната обяви, че има несъответствия около инцидента и призовава за допълнителни разследвания, предаде NBC.

Двете Кореи никога досега не са провеждали съвместни разследвания на предишни инциденти и технически са били във война, тъй като Корейската война 1950-53 г. не е приключила с примирие.

Припомняме, че Министерството на отбраната на Южна Корея потвърди, че севернокорейската армия е убила южнокорейски гражданин и след това го е изгорила. Предполага се, че служителят на Министерството на океаните и риболова се е опитал да избяга в КНДР.

Ким Чен-ун се извини за убийството на южнокореец
Обновена

Ким Чен-ун се извини за убийството на южнокореец

Пхенян съобщи, че военните са произвели повече от 10 изстрела

Ким Чен-ун се извини на южнокорейците за "неприятния" инцидент. Пхенян съобщи, че военните са произвели повече от 10 изстрела към южнокорееца. Пояснява се, че граничарите са открили огън срещу "нарушителя" в съответствие с указанията, тъй като незаконно е пресякъл границата и отказал да се легитимира. В съобщението се казва още, че са изгорили "материал", който е бил носен от гражданина на Република Корея. Тоталитарната държава обеща да предприеме мерки за избягване на подобни инциденти в бъдеще.

Отделно стана ясно, че наскоро президентът на Република Корея Мун Дже-ин е разменил писма със севернокорейския лидер. Сеул се ангажира да продължи да контактува с Пхенян въпреки убийството.

Южнокорейски военни представители обявиха, че мъжът е бил разпитан във водата и е изразил желание да избяга. Според местни медии убитият е на около 40 г., с две деца, но наскоро се е разделил и също така е имал финансови проблеми.