Лидерът на КНДР Ким Чен-ун се извини за извършеното от тоталитарната държава убийство на южнокорейски чиновник, информира "Йонхап".

Вчера Министерството на отбраната на Южна Корея потвърди, че севернокорейската армия е убила южнокорейски гражданин и след това го е изгорила. Предполага се, че служителят на Министерството на океаните и риболова се е опитал да избяга в КНДР.

КНДР застреля южнокорейски служител, потърсил убежище

КНДР застреля южнокорейски служител, потърсил убежище

Ведомството осъди "жестокото" убийство

Ким Чен-ун се е извинил на южнокорейците за "неприятния" инцидент. Пхенян съобщи, че военните са произвели повече от 10 изстрела към южнокорееца. Пояснява се, че граничарите са открили огън срещу "нарушителя" в съответствие с указанията, тъй като незаконно е пресякъл границата и отказал да се легитимира. В съобщението се казва още, че са изгорили "материал", който е бил носен от гражданина на Република Корея. Тоталитарната държава обеща да предприеме мерки за избягване на подобни инциденти в бъдеще.

От Синия дом, южнокорейската президентска администрация, подчертаха, че Ким е нарекъл инцидента "неочаквана и позорна случка" и се е извинил за това, че е "разочаровал президента Мун и южнокорейците".

КНДР и конкретно Ким изключително рядко поднасят извинение. 

Отделно стана ясно, че наскоро президентът на Република Корея Мун Дже-ин е разменил писма със севернокорейския лидер. Сеул се ангажира да продължи да контактува с Пхенян въпреки убийството.

Експерти засякоха самоходна установка за балистична ракета преди парад в КНДР

Експерти засякоха самоходна установка за балистична ракета преди парад в КНДР

Установката изглежда е достатъчно голяма да носи междуконтинентална балистична ракета

Южнокорейски военни представители обявиха, че мъжът е бил разпитан във водата и е изразил желание да избяга. Според местни медии убитият е на около 40 г., с две деца, но наскоро се е разделил и също така е имал финансови проблеми.