Провеждащият се два пъти на десет години партиен конгрес в КНДР разкри натиска върху икономиката на страната на фона на епидемията от коронавирус, международните санкции и влезлите в задънена улица ядрени преговори със САЩ, коментират анализатори, цитирани от АФП.

Ким: Северна Корея трябва да укрепи ядрения си потенциал

Ким: Северна Корея трябва да укрепи ядрения си потенциал

На закриването на партийния конгрес

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун многократно се извини за допуснатите грешки по време на управлението на икономиката и обеща по-голям просперитет в бъдеще. Разглеждано като опит за засилване на личната си власт, Ким Чен-ун бе назначен за генерален секретар на Корейската работническа партия. Преди тази титла бе запазена само за баща му и дядо му.

В същото време Ким изпрати послание на новата администрация на Джо Байдън, която ще встъпи в длъжност на 20 януари, че Пхенян ще продължи да разширява арсенала си, ако САЩ не направят отстъпки.

8-дневният конгрес на Корейската работническа партия се проведе по време на сурова зима и приключи във вторник, седмица преди встъпването в длъжност на Байдън.

Ким низвергна сестра си, отстрани я от Политбюро на партията

Ким низвергна сестра си, отстрани я от Политбюро на партията

Въпреки че все още е член на Централния комитет на партията държава

Пхенян осъзна необходимостта от отмяна на някои санкции, ако иска да развие икономиката си, отбелязват анализатори, но за момента не показва готовност да спре ядрената и ракетната програма.

Вместо това Ким определи САЩ като основния враг на КНДР и се закани да увеличи ядрения арсенал на държавата. Той разкри и планове за завършване изграждането на ядрена подводница, както и списък с целите за създаването на различни оръжия.

Ким Чен-ун става генерален секретар на управляващата партия

Ким Чен-ун става генерален секретар на управляващата партия

Символичният ход цели да затвърди още повече влиянието му в КНДР

Президентството на Байдън е предизвикателство за Пхенян, тъй като демократът е свързан с подхода "стратегическо търпение" на Барак Обама и се очаква да се върне към традиционната дипломация, която изисква голям напредък на работно ниво преди среща на върха.

"Те очевидно правят това, което винаги са правили", коментира Андрей Ланков, директор на Korea Risk Group. Предизвикват криза, покачват напрежението, напомнят на Джо Байдън, че съществуват, подчерта експертът.

Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея

Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея

Севернокорейският лидер се закани да продължи с ядрената програма

Но възможностите за големи провокации от КНДР като ядрени тестове и изпитания на междуконтинентални балистични ракети са ограничени, не само заради риск от разгневяване на ключовия съюзник Китай, от който Северна Корея е зависим.

В поздравителна телеграма китайският президент Си Дзинпин заяви, че двете държави трябва заедно да пазят регионалния мир, стабилност, развитие и просперитет.

Ким Чен-ун пак протяга ръка към Южна Корея

Ким Чен-ун пак протяга ръка към Южна Корея

Пхенян пак търси нормализация

Пред хиляди делегати Ким призна, че са допуснали грешки при изпълнението на плановете за икономическо развитие в почти всички сфери. Той определи последните пет години като "най-лошото от най-лошото" време за страната.

Една вероятна причина за признанието е, че страната е в тежко състояние и наистина не може да скрие или да отрече истината, която е очевидна за всички, коментира Со Ким от RAND Corporation.

Ким Чен-ун призна провала на икономическата петилетка на партията

Ким Чен-ун призна провала на икономическата петилетка на партията

Очакват се промени сред ръководството

Според експерта вместо да прикрие тази сурова реалност режимът е избрал да признае, че нещата са доста зле.

Но партията реши, че най-доброто решение за справяне с провалите при икономическото планиране е по-голямо икономическо планиране.

Хари Казианис, директор по корейските изследвания в Центъра за национални интереси, базиран във Вашингтон институт, заяви, че на този етап се изключват пазарни реформи.

Ким Чен-ун подготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Ким Чен-ун подготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун председателства среща на Политбюро

Ким се страхува от всякакъв вид несъгласие. Той знае, че търговската класа в КНДР е придобила влияние и не иска да се конкурира с никого за власт, смята експертът.

Конгресът избра Ким за генерален секретар, което е в разрез с традицията лидерите да получават титлите си посмъртно.

Основателят Ким Ир Сен, дядото на Ким Чен-ун, официално остава "вечен президент", докато баща му Ким Чен Ир е "вечен генерален секретар" на партията.

Експерти отбелязаха, че решението има за цел да затвърди легитимността на Ким като наследник на кръвната линия Пектусан, както управляващата фамилия е известна.

Според Со Ким публичното признаване от партията за допуснатите грешки вероятно е внимателно подготвено, за да укрепи властта на Ким Чен-ун и да мотивира хората да застанат зад ръководството.