Северна Корея ще продължи да укрепва и развива ядрените си способности. Това заяви във вторник лидерът на страната Ким Чен-ун по време на заключителната си реч при закриването на VIII конгрес на Корейската работническа партия, предаде ТАСС.

"Трябва да направим всичко, за да създадем най-мощните въоръжени сили", подчерта ръководителят на севернокорейската държава. "Необходимо е те да бъдат напълно готови да се изправят срещу всякакви заплахи и неочаквани ситуации."

Припомняме, че преди дни, лидерът заяви, че страната е завършила създаването на национални ядрени сили

Той посочи, че САЩ са главният враг на КНДР. Ким Чен-ун също призова за изпълнението на петгодишния план за икономическо развитие на страната, приет по време на конгреса.

"Бъдещето на социалистическите постижения зависи от това как се изпълняват решенията на Конгреса, включително петгодишния план", подчерта той.

Лидерът на страната също изрази благодарност към участниците в срещата за единодушното му избиране на поста генерален секретар на Корейската трудова партия, като отбеляза, че му е отредена голяма чест.

Ким Чен-ун става генерален секретар на управляващата партия

Ким Чен-ун става генерален секретар на управляващата партия

Символичният ход цели да затвърди още повече влиянието му в КНДР

Преди това тази длъжност беше завинаги възложена на предишния държавен глава, вече починалия Ким Чен Ир.

На 17 януари в Пхенян ще се проведе сесия на Върховното народно събрание, на която се планира да се обсъдят начините за прилагане на разпоредбите, приети по време на партийния конгрес.

На сесията ще бъдат разгледани и организационни въпроси, приемането на нов петгодишен план за икономическо развитие и държавния бюджет, отбелязва агенцията.