Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че петгодишният икономически план не е постигнал целите си "в почти всеки сектор", на конгрес на управляващата Работническа партия, съобщи в сряда държавната медия KCNA, цитирана от "Ройтерс".

Рядкото политическо събиране, на което Ким бе домакин за последно през 2016 г., привлече международното внимание, тъй като се очаква да представи нов петгодишен икономически план и да засегне междукорейските връзки и външната политика.

Конгресът, на който присъстват 250 ръководители на партията, 4750 делегати и 2000 зрители, е само две седмици преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Във встъпителната си реч Ким заяви, че страната е постигнала победа, като е засилила своята мощ и световен престиж, позовавайки се на военния напредък, който завърши с успешни тестове през 2017 г. на междуконтинентални балистични ракети, способни да ударят континенталната част на САЩ и поредица от срещи с американския президент Доналд Тръмп.

Но петгодишната икономическа стратегия, представена през 2016 г., не успя да постигне победа, каза той, призовавайки Северна Корея да разчита на по-голяма самостоятелност.

"Стратегията трябваше да се реализира миналата година, но не успя да постигне целите в почти всеки сектор", коментира Ким. Той се е опитал да ускори икономическия растеж и да засили доставките на електроенергия, но агенциите на ООН съобщават за хроничен недостиг на енергия и храна, засилен от санкциите, пандемията от коронавируса и тежките наводнения.

Ким Чен-ун подготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Ким Чен-ун подготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун председателства среща на Политбюро

Докато консолидира властта с поредица от военни провокации и безмилостни чистки, Ким се опитва да изгради образ на "човек от народа", като открито признава някои от своите неуспехи - някога табу в страна, която почита лидера като безгрешен и богоподобен.

Ким дори е видян да плаче, когато благодари на хората за жертвите им на военен парад през октомври.

"Изглежда, че е взел стратегическо решение да признае икономически провал, тъй като може да обвинява и коронавируса", коментира Шин Беом-чул, старши сътрудник в Корейския изследователски институт за национална стратегия в Сеул. "По този начин той също ще се стреми да затвърди имиджа си на обичащ хората лидер."

Относно пандемията Ким похвали партийните работници за осигуряването на "стабилни ситуации срещу коронавируса от началото до края". "Те решително преодоляха трудностите в лицето на безпрецедентно продължителната, несравнима глобална здравна криза".

Северна Корея не е потвърдила официално нито една коронавирусна инфекция, въпреки че е докладвала за хиляди "предполагаеми случаи" на Световната здравна организация.

Властите на Южна Корея заявиха, че не може да се изключат огнище на Север, тъй като има активна търговия и движение на хора с Китай, преди да затвори границата си миналия януари.

Министерството на обединението на Сеул, отговарящо за трансграничните въпроси, заяви, че се надява срещата да даде шанс за укрепване на мира и напредък в междукорейските връзки.

Ким ще предложи "стратегическа и тактическа политика", насочена към насърчаване на обединението и външните отношения по време на конгреса. Той обикновено дава новогодишно обръщение, в което очертават дипломатическата, военна и икономическа политика, но го пропусна тази година. Анализатори заявиха, че той вероятно ще го направи, след като приключи конгресът.

На конгреса не се забелязват хора с маски и участниците не са раздалечени, за разлика от някои други скорошни публични събития. Ким е придружен от висши сътрудници, включително сестра му.

Списъците на участниците показват, че близо 75% или 29 от 39 лидери, които се качват на подиума, са заменени от конгреса през 2016 г., тъй като Ким уволни много от дългогодишните доверени лица на баща си, отслаби мощните военни и повиши относително по-млади лоялисти, включително неговата сестра.

Експертите очакват по-нататъшни промени в ръководството да бъдат обявени през оставащите дни на срещата.

КНДР посрещна Нова година с концерт и заря въпреки ограниченията заради COVID-19

КНДР посрещна Нова година с концерт и заря въпреки ограниченията заради COVID-19

Артисти и музиканти пееха и танцуваха на сцена