Името на сестрата на севернокорейския вожд Ким Чен-ун липсва в новия състав на политбюро на управляващата Трудова партия според държавните медии, повдигайки въпроси за нейния статус след няколко години нарастващо влияние, отбелязва "Ройтерс".

Партията проведе избори вчера за своя Централен комитет (ЦК) на конгрес, който очертава целите на дипломатическата, военната и икономическата политика на партията държава през следващата петилетка.

Ким Чен-ун става генерален секретар на управляващата партия

Ким Чен-ун става генерален секретар на управляващата партия

Символичният ход цели да затвърди още повече влиянието му в КНДР

Ким Йо-чен, сестрата на Ким Чен-ун, остана член на ЦК на партията, но не беше включена в неговото политбюро, показват списъци, публикувани от севернокорейската държавна телеграфна агенция.

През 2017 г. Ким стана едва втората жена в патриархална Северна Корея, която беше включена в политбюро след леля си Ким Кьон-хуй. Разузнавателната служба на Южна Корея заяви през август, че тя де факто е вторият човек в управлението на страната след брат си.

Ала сигналите бяха смесени за наблюдателите на изолирания комунистически режим. Отсъствието ѝ от списъка на политбюро става дни след като тя за първи път застана на подиума на ръководството заедно с 38 други ръководители на партията в началото на конгреса.

Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея

Ким Чен-ун нарече САЩ "най-големия враг" на Северна Корея

Севернокорейският лидер се закани да продължи с ядрената програма

"Още е твърде рано да се прави някакво заключение относно нейния статус, тъй като тя все още е член на Централния комитет и има вероятност да е заела други важни постове", коментира Лим Еул-чул, професор по севернокорейски изследвания в университета "Кюннам" в Сеул.

Влиянието на Ким Йо-чен нарасна драстично през последните години.

Докато се очертаваше като политическа фигура, тя изглеждаше като лична секретарка на брат си. По-късно тя действаше като негов специален пратеник за Южна Корея и заместник-директор на партиен отдел, който наблюдава персонала и организационните дела.

Майкъл Мадън, експерт по държавното ръководство на Северна Корея в базирания в САЩ център "Стимсън", отбеляза, че Ким Йо-чен се радвала на най-висока степен на влияние върху политическите обсъждания и решения, независимо дали е в политбюро или не.

И Северна Корея има ядрени сили

И Северна Корея има ядрени сили

Новината съобщи Ким Чен - ун

"Свикнахме да я виждаме в по-публична роля, но политическите корени на Ким Йо-чен и нейният формиращ кариерен опит са зад кулисите, а не седяща на платформа и слушаща речи", изтъкна още той.

Вождът Ким Чен-ун циментира властта си на конгреса с избирането му за генерален секретар на партията, като взе титлата от покойния си баща Ким Чен-ир.

Ким притежава почти абсолютна власт в династичната система на Северна Корея, откакто пое управлението след смъртта на баща си през 2011 г.