Япония разкри имената на хиляди членове на Отряд 731 - специален отряд на имперската армия, който е извършил опити върху китайски цивилни през 30-те и 40-те г. на XX век с цел разработване на химически и биологични оръжия, пише "Гардиън".

Националният архив на страната разкри имената на 3 607 души в отговор на молба на Кацо Нишияма, професор от Медицинския университет Шига.

Информацията може да възобнови обществения дебат за японските зверства по време на окупацията на Китай преди и по време на Втората световна война.

За първи път е разкрит официален документ, който показва истинските имена на почти всички членове на Отряд 731, каза професорът пред вестник Mainichi Shimbun.

Този списък е важно доказателство, което подкрепя показанията на замесените. Откритието е голяма крачка към разкриване на скрити факти, добави Нишияма.

В документа са имената на членове на Отдела за превенция на епидемии и пречистване на водата към Квантунската армия - официалното име на отряда. Той е с дата 1 януари 1945 г. Включени са имената, званията и контактите на повече от 1000 военни медици, включително десетки хирурзи, медицински сестри и инженери.

В края на 90-те години на миналия век Япония неохотно призна за съществуването на звеното, но отказа да разкрие работата му.

Формиран в средата на 30-те години на XX век в Харбин, Североизточен Китай, Отряд 731 провежда смъртоносни експерименти върху 3 000 затворници, от които повечето са корейци и китайци.

Според исторически данни на затворниците им е правена вивисекция без упойка, след като са били умишлено заразени със заболявания като тиф и холера. При експериментите също са ампутирани крайници и са изваждани органи.