Япония регистрира най-високия си дефицит от 2014 година насам, информира Агенция Ройтерс. Скокът в разходите за внос на петрол компенсира печалбите в приходите от инвестиции, с продължаваща несигурност поради кризата в Украйна и пандемията от COVID-19.

Сегашните данни подчертават силната зависимост на японската икономика от вноса на стоки и суровини, което доведе до увеличаване на търговския дефицит.

Япония е третата икономическа сила в света. Тя регистрира дефицит от 1,1887 трилиона йени (10,31 милиарда долара) през януари.

Това беше вторият пореден месец на дефицит и отбеляза втория по големина дефицит според сравними данни от 1985 г.

Нарастващите разходи за гориво повишиха стойността на вноса с 39,9% през януари спрямо година по-рано, изпреварвайки ръста на износа с 15,2%.

В допълнение на това търговският дефицит на Япония с Китай се увеличи през януари. Износът за Китай се забави преди почивката на Лунната Нова година, докато вносът от страната нарасна поради търсенето на запаси преди празничния период.

Япония изпраща отбранителни доставки на Украйна

Япония изпраща отбранителни доставки на Украйна

Бронежилетки, каски, палатки, генератори, храна и медицински запаси ще бъдат транспортирани от самолет на Силите за самоотбрана

"Като се има предвид такъв временен фактор и сериозен излишък от приходи от инвестиции, не мисля, че платежният баланс на Япония ще се превърне в тенденция в скоро време", каза Такаши Мива, главен икономист в Nomura Securities.

Япония печели стабилна и солидна възвращаемост от предишните си инвестиции в ценни книжа и преки инвестиции в чужбина, които замениха търговията като основен двигател на излишъка по текущата й сметка през последните години.

Докато слабата йена също помогна за надуване на цената на вноса, нейният тласък към обемите на износа не беше толкова голям, колкото преди, поради продължаващото изместване на продукцията на износителите в чужбина, казват анализатори.

Подчертавайки промените в икономическата структура на Япония, стабилният ръст на възвращаемостта от японски преки и портфейлни инвестиции в чужбина помогна за компенсиране на търговския дефицит, довеждайки излишъка на първичния доход на Япония до 1,289 трилиона йени през януари.

Данните също така показват рязък спад в пристигащите чуждестранни туристи, намалявайки сметката за пътувания до излишък от едва 12,3 милиарда йени. Общият дефицит на услугите достигна 737,9 милиарда йени.

Япония санкционира 32 руснаци и беларуси

Япония санкционира 32 руснаци и беларуси

Забранява се износът за Русия на оборудване за нефтопреработка