Япония започна учения за противоракетна отбрана, които са открити за обществеността, съобщава Ройтерс.

Токио поясни, че с ученията страната иска да потвърди, че е готова да реагира при всяко ракетно нападение от страна на КНДР.

Батарея "Пейтриът" е разположена във военната база Асака до Токио. Армията дислоцира радар и ракетна установка. Общо четири учения се провеждат в държавата.

Като правим това публично достояние ние уверяваме хората, че са в безопасност и в мир, каза Акинори Ханада, майор от въоръжените сили.

Северна Корея продължава развитието на ядрената и ракетната си програма в разрез с резолюции на Съвета за сигурност на ООН. КНДР често заплашва да унищожи САЩ, Япония и Южна Корея.

По-рано този месец военният министър на САЩ Джеймс Матис предупреди, че оръжейните програми на Северна Корея са "най-голямата" заплаха за националната сигурност.

Южна Корея допусна на територията си американска система за противоракетна отбрана в отговор на заплахата от Северна Корея. Китай и Русия са против тези действия.

Японските батареи "Пейтриът" са последната отбранителна линия срещу бойните глави на севернокорейските ракети. Системата е с обсег на действие около 15 километра. Тя може да защити само по-големите градове и ключовите правителствени сгради.

Япония започна програма на стойност 1 милиард долара за модернизиране на "Пейтриът", за да увеличи обсега на действие и прецизността, но модернизацията няма да приключи до 2020 г.

В допълнение към тези учения някои японски префектури провеждат игри за евакуация при ракетно нападение. Вестник Yomiuri пише, че 30-секундна информация по телевизиите и вестниците от петък ще съветва какво да правят хората в случай на ракетно нападение от Северна Корея.