Япония планира да събира данни от хора, които се заразяват с новия коронавирус, дори след като получат ваксинации, за да преценят как ваксините могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на вируса, съобщава "Киодо нюз".

Очаква се ваксинациите да започнат в Япония през февруари. Министерството на здравеопазването ще създаде система за събиране на ваксинационни записи на всички заразени хора, като лекарите са длъжни да подават информация в обществените здравни центрове, когато потвърждават коронавирусни инфекции.

Същото важи и за други основни заразни болести като рубеола и морбили, които също са с информация за ваксинация.

С новата система властите ще знаят имунизационните данни на пациентите с коронавирус, като например, с кои ваксини са ваксинирани и дали са получили еднократна или двойна доза.

Въз основа на клинични проучвания в чужбина и докладваната им ефикасност, наличните в момента коронавирусни ваксини предпазват хората от заболяване, докато все още не е ясно дали те предотвратяват заразяването на хората.

Чрез получаване на информация като съотношението на ваксинираните хора сред пациентите с коронавирус и напредъка на техните симптоми, Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи очаква да оцени ефективността на ваксината и въздействието на ваксинацията върху разпространението на епидемията в страната.

Съгласно закона за инфекциозните болести в Япония лекарите са длъжни да информират обществените здравни центрове за имената на заразените хора и техните симптоми.

Японското правителство планира да започне да ваксинира медицински работници в края на февруари, след като ваксината бъде одобрена за домашна употреба.

Очаква се инокулацията на немедицински работници да започне в края на март, като приоритет се дава на хора на възраст 65 или повече години, тъй като те се считат за високорискова група за развитие на тежки симптоми.

Очаква се информацията за ваксинация на пациенти с коронавирус също да служат като маркер за оценка на риска от тежки заболявания, които биха помогнали на лекарите и здравните служители да определят политиките за лечение.

С увеличаване на съхраняваната информация, властите могат също така да открият промяна в епидемичната ситуация. Те биха открили потенциалната поява на ваксиноустойчив вариант на вируса, ако броят на хората, които се разболяват, не намалее много дори след разпространението на ваксините.

Япония с население от 126 милиона има споразумения за доставки с фармацевтичните компании Pfizer Inc. и AstraZeneca Plc за 120 милиона дози ваксини от всяка, както и договор с Moderna за още 50 милиона дози.

Коронавирус: Япония се изолира от света до февруари

Коронавирус: Япония се изолира от света до февруари

Правителството забранява на чужденци да влизат в страната