Япония се подготвя да изпрати няколко бойни кораба, които ще се присъединят към американска бойна група със самолетоносач, насочила се към Корейския полуостров, съобщават "Гардиън" и Ройтерс.

Корабите ще покажат сила с цел да принудят КНДР да не провежда нови ракетни и ядрени изпитания.

Самолетоносачът "Карл Винсън" се насочи към Корейския полуостров

Самолетоносачът "Карл Винсън" се насочи към Корейския полуостров

Напрежението на Корейския полуостров се повиши

Позовавайки се на двама осведомени източници, Ройтерс и местната агенция Киодо отбелязват, че няколко разрушителя от ВМС на Япония ще се присъединят към бойната група на САЩ със самолетоносача "Карл Винсънт", която се е насочила към Източнокитайско море.

Информацията излиза на фона на призива на китайския президент Си Дзинпин в телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп за спокойствие в региона.

Дзинпин убеждава Тръмп за мирно решаване на проблемите със Северна Корея

Дзинпин убеждава Тръмп за мирно решаване на проблемите със Северна Корея

В телефонен разговор

Вчера Тръмп излезе с няколко съобщения в "Туитър", с които притисна Китай да оказва натиск върху КНДР, за да се откаже от ядрената си програма.

Самолетоносачът "Карл Винсънт" отплава от Австралия в посока северно от Сингапур към Корейския полуостров, след като се появиха спекулации, че Пхенян планира още ракетни изпитания.

Източниците поясниха, че японски и американски кораби ще участват в съвместни учения, включително кацане на хеликоптери на плавателните съдове и поддържане на комуникация.

Американският самолетоносач е захранван от два ядрени реактора и е снабден с почти 100 самолета. В бойната група има също разрушители и кръстосвачи. По-късно се очаква да се присъедини и подводница.

Япония иска да разположи няколко разрушителя, докато "Карл Винсън" е в Източнокитайско море, отбеляза японски източник.