Японският император Нарухито официално обяви своето възкачване на престола, съобщава "Ройтерс".

Това се случи на традиционна церемония, на която присъстваха представители от над 180 страни, включително и президента Румен Радев, и по време на която той се зарече да изпълни дълга си като символ на държавата.

Нарухито беше провъзгласен за император през май на кратка церемония. Днешният ритуал, наречен "Сокуй но Рей", е по-пищен и се състои в императорския дворец - именно на нея Нарухито официално обяви пред сета промяната в статута си.

Нарухито е новият император на Япония

Нарухито е новият император на Япония

По-рано днес 85-годишният Акихито, който получи титлата "почетен император", абдикира в полза на най-големия си син

Снимка 448910

Източник: EPA/БГНЕС

"Кълна се, че ще действам съгласно конституцията и ще изпълня отговорността си като символ на държавата и единството на народа", обяви 59-годишният Нарухито пред близо 2000 присъстващи.

"Искрено се надявам, че Япония ще продължи да се развива и ще допринесе за приятелството и мира на международната общност, както и за благополучието и просперитета на хората чрез мъдрост и непрестанни усилия", каза още той.

Снимка 448908

Източник: EPA/БГНЕС

Нарухито е първият император на Япония, който е роден след Втората световна война. Той се възкачи на престола, след като баща му Акихито стана първият японски монарх от два века насам, който абдикира от властта заради опасения, че напредването на възрастта му може да затрудни изпълнението на служебните му задължения.

Снимка 448907

Източник: EPA/БГНЕС