Японският премиер Йошихиде Суга заяви, че иска да състави основна политика за нова дигитална агенция до края на тази година и да внесе законопроектите на редовното заседание на парламента догодина, предаде "Ройтерс".

Създаването на агенция за ускоряване на цифровизацията на остарялата правителствена администрация на Япония е ключов залог на Суга, който беше избран за премиер миналата седмица.

Въпреки че правителството направи "дигитална трансформация" на основната си политика през тази година, превключването се оказа трудно поради отчасти вертикално структурирана бюрокрация, която пречи на усилията за използване на общи платформи за административна работа.

"Трябва да направим организация с персонал с високи способности от публичния и частния сектор, който да доведе до дигитализация в цялото общество", каза Никей, цитира Суга.

"Искам да ускоря дискусиите, за да направя това, да съставя основна политика до края на тази година и да внеса необходимите законопроекти на следващата обикновена сесия на парламента", добави японският премиер.

Суга се ангажира да извърши радикални промени за преодоляване на дигиталните проблеми заради, които имаше забавяне на доставката на парични изплащания, за да помогнат на гражданите да преодолеят въздействието на новия коронавирус.

Такуя Хирай, министър на дигиталната трансформация, заяви в петък, че Суга му е казал да ускори подготовката за създаване на нова дигитална агенция. И той, и държавните служители се срещнаха през уикенда, за да обсъдят дигиталната агенция.

"Япония трябва да повиши потенциалния си темп на растеж чрез дигитализация", каза Такуто Мурасе, старши икономист в Японския изследователски институт.