Японският премиер Фумио Кишида предупреди в четвъртък, че инвазията в Украйна може да бъде повторена в Източна Азия, ако водещите сили не отговорят като един, като каза, че мирът и стабилността в Тайванския проток трябва да бъдат запазени, съобщава "Ройтерс".

Кишида, говорейки в Лондон след среща с британския министър-председател Борис Джонсън, каза, че сега е моментът Групата на седемте водещи нации да укрепи своето единство.

"Сътрудничеството между страните, споделящи универсални ценности, става все по-важно", каза той. "Трябва да си сътрудничим с нашите съюзници и съмишленици и никога да не толерираме едностранен опит за промяна на статуквото чрез използване на сила в Индо-Тихия океан, особено в Източна Азия". "Украйна може да се случи в Източна Азия утре".

Тайван, претендиран от Китай като собствена територия, повиши нивото си на тревога след инвазията на Русия в Украйна, опасявайки се от възможността Пекин да направи подобен ход спрямо острова, въпреки че не се съобщава за признаци, че това ще се случи.

Белият дом и Лондон са обсъдили китайската заплаха срещу Тайван

Белият дом и Лондон са обсъдили китайската заплаха срещу Тайван

Напрежение в стратегически регион

"Мирът и стабилността в Тайванския проток са от решаващо значение не само за сигурността на Япония, но и за стабилността на международното общество", каза той.

"Япония запазва позицията си да очаква мирно разрешаване чрез диалог на въпросите около Тайван. И ситуацията ще бъде наблюдавана внимателно от тази гледна точка."

Кишида каза, че Г7 трябва да покаже, че има последици за руското насилие в Украйна, и каза, че около 140 лица ще бъдат добавени към списъка за замразяване на руски активи, докато забраната за износ ще бъде разширена и за руски военни фирми.

Кишида пристигна в Лондон след продължително посещение в Югоизточна Азия, където се надяваше да консолидира отговорите на руската инвазия, след като само една нация, Сингапур, се присъедини към санкциите срещу Русия, казаха официални лица.

И Япония осъди руската агресия срещу Украйна

И Япония осъди руската агресия срещу Украйна

Напрежение между Токио и Кремъл