Японското правителство смята, че през последните две години от повредената АЕЦ "Даиичи" във Фукушима в Тихия океан е изтичала замърсена с радиация вода. Това съобщи представител на министерството на индустрията, цитиран от агенция Ройтерс. Смята се, че количеството е около 300 тона замърсена вода на ден.

Министър председателят  от своя страна зави, че ще правителството ще предприеме спешни мерки за почистването и ще санкционира хората прикривали истинските нива на изтичане.

Той е наредил на министерството на икономиката, търговията и индустрията незабавно да се справи със ситуацията и да се увери, че TEPCO предприеме необходимите действия за почистването, което се очаква да продължи повече от 40 години и да струва около 11 милиарда долара.


Операторът на атомната централа, която сериозно пострада при земетресението и цунами през 2011 г., TEPCO, заяви, че не може да потвърди точното количество вода, която е изтичала в Тихия океан. "В момента не можем да кажем колко точно подпочвени води са се вливали в океана", заяви говорител на енергийната компания Нориюки Имайзуми.