Тайвански депутати си размениха юмруци и се замеряха с водни балони в пленарна зала. За трети път в рамките на две седмици тайванските законодатели се сбиха заради номинация, информира АФП.

Тайван отблъсна "инвазия" на Китай по време на бойни стрелби

Тайван отблъсна "инвазия" на Китай по време на бойни стрелби

Петдневните учения, започнали в понеделник, имат за цел да изпитат как въоръжените сили

Депутат от управляващата Демократическа прогресивна партия е заснет да удря член на опозиционна партия по време на гласуване на номинацията на Чен Чу за председател на надзорен орган.

След това депутати от опозиционната партия Гоминдан хвърляха водни балони по трибуната, принуждавайки колегите си от управляващата партия да използват дъждобрани и картони, за да се защитят.

Преди в тайванския парламент често възникваха сблъсъци между депутати. Законодателите се сбиха заради реформи и намаляване на пенсиите, когато президентът Цай Ингвен пое властта преди четири години, но оттогава рядко възникват спречквания.

Бой в парламента на Тайван

Бой в парламента на Тайван

Членове на опозиционната партия Гоминдан се сбиха с депутати от управляващата

През последните седмици обаче депутатите не могат да се договорят за номинацията на 70-годишната Чу за председател на разследваща агенция, която следи работата на властите.

Гоминдан е против издигнатата кандидатура, която трябва да бъде одобрена от доминирания от управляващата партия парламент.

От опозиционната партия отбелязват, че от 27 номинации за членове на контролния орган 24 имат тесни връзки с управляващите. Те призовават за оттегляне на списъка с кандидатите.

Чен е дългогодишен активист за защита на човешките права и лежа 6 г. в затвора, когато Тайван беше под диктатурата на Гоминдан. Тя обеща да напусне управляващата партия, ако номинацията й бъде одобрена, за да бъде безпристрастна.

Въпреки мелето гласуването се състоя и номинацията на Чен бе одобрена.