Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън като "един от най-големите рушители на съвремието", информира "Политико".

Юнкер поясни в реч пред регионалния парламент в германската провинция Саарланд, че бившият лидер на Обединеното кралство е забранил на Европейската комисия да играе някаква роля в кампанията преди референдума за Брекзит.

"Сега ние знаем британският парламент какво не иска. Но все още не знаем какво иска. В сравнение с британския парламент сфинксът е като отворена книга. Сега трябва да накараме сфинкса да говори. Стига вече мълчание", призова той. Юнкер използва подобен език на пленарната сесия на Европейския парламент преди седмица.

Какво искате за Брекзит, попита Юнкер Лондон

Какво искате за Брекзит, попита Юнкер Лондон

Юнкер повтори, че Великобритания ще трябва да участва на изборите за Европейски парламент през май

"Господин Камерън, който е един от големите рушители на съвремието, ни забрани да участваме в кампанията за референдума по някакъв начин. Защото той обяви, че Комисията е още по-малко известна във Великобритания в сравнение с другите страни членки на ЕС", продължи председателят на ЕК.

"Ако бяхме взели участие в тази кампания, можехме да зададем - и също да отговорим - на много въпроси, които се задават едва сега", поясни Жан-Клод Юнкер.