Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е призовал за спешно обсъждане на ответни мерки на Брюксел в случай, че европейски компании бъдат засегнати от подготвяните от САЩ нови антируски санкции.

Това пише вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на подготвен документ, който ще бъде обсъден на заседанието на ЕК на 26 юли, информира ТАСС.

В документа се отбелязва, че Брюксел "трябва да бъде готов да действа през следващите дни", ако САЩ предприемат мерки "без да отчетат безпокойството на ЕС".

В документа се пояснява още, че трябва да се получи "публично или писмено уверение" от американския лидер Доналд Тръмп, че Вашингтон няма да въведе санкции по такъв начин, че да засегнат интересите на ЕС.

Други предложени стъпки от Брюксел, става ясно още от документа, са свързани с "използване на европейското право, за да се предотврати признаването и привеждането на американските мерки в сила в Европа", както и подготовка за предприемане на "ответни мерки в рамките на Световната търговска организация".

В Конгреса се разбраха за нови санкции срещу Русия, Иран и КНДР

В Конгреса се разбраха за нови санкции срещу Русия, Иран и КНДР

Двете камари на Конгреса ще трябва да приемат ревизираното законодателство

Според изданието в Брюксел са обезпокоени, че новите санкции на САЩ могат да засегнат европейските енергийни компании, участващи с Русия в съвместни проекти, включително "Северен поток-2", както и други енергийни проекти.

В документа се казва още, че санкциите могат да окажат негативно въздействие и върху компании, които си сътрудничат с Русия в областта на транспорта, финансите, корабостроенето и миннодобивната промишленост.

През уикенда от ЕК призоваха САЩ да координират действията си с Брюксел. 

Турбините на „Сименс” влошили отношенията между Германия и Русия

Турбините на „Сименс” влошили отношенията между Германия и Русия

Междувременно ЕС е призовал САЩ да не действат едностранно при налагането на нови санкции