Републиканците и демократите в САЩ постигнаха споразумение по законодателство, което позволява налагане на нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Това заявиха водещи демократи в Конгреса, информира Ройтерс.

През миналия месец Сенатът прокара Акт за противодействие на дестабилизиращите дейности на Иран, но беше спрян в Камарата на представителите, след като републиканците предложиха Северна Корея да бъде включена в законопроекта.

Двете камари на Конгреса ще трябва да приемат ревизираното законодателство.

Обаче лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси изрази безпокойството си, че включването на КНДР в законодателството може да доведе до отлагане в Сената.

Докато подкрепяме по-тежки санкции срещу Северна Корея, които Камарата вече прие, обезпокоена съм, че включването им в този законопроект, вместо да бъдат приети с отделно законодателство, ще доведе до още процедурни отлагания в Сената, поясни тя в съобщение.

Според нея важно е включването на КНДР в този пакет да не попречи на Конгреса незабавно да наложи нови санкции на Русия и изпращането му за президентски подпис преди ваканцията през август.

Много законодатели се надяват законодателството да изпрати послание на президента Доналд Тръмп и да го накара да заеме твърда позиция спрямо Москва.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър изтъкна, че силният законопроект за санкции е от съществено значение.

Сенатор Бен Кардин, демократ в Комисията за външни отношения към Сената, изтъкна, че споразумението е постигнато след "интензивни преговори".

По думите му "почти обединен Конгрес ще изпрати ясно послание на президента Путин от името на американския народ и нашите съюзници, и ние се нуждаем от помощта на президента Тръмп, за да изпратим това послание".