Европейският съюз и САЩ са съюзници, а не врагове. Това заяви президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер при срещата си с американския президент Доналд Тръмп. Юнкер е на визита в САЩ, по време на която ще се опита да изглади противоречията между Европа и Америка по въпросите на световната търговия, отношенията с Русия и предизвикателствата пред световната сигурност на фона на бежанските потоци и радикалния ислям, отбелязва АП.

В. "Гардиън" отбелязва, че Юнкер е благодарил на Тръмп за поканата за обсъждане на търговските отношения.

"Блумбърг" съобщава, че Юнкер и Тръмп са се договорили да намалят напрежението в търговията между ЕС и САЩ.

Америка и Европа са близки партньори и съюзници, а не врагове, казва Юнкер - затова трябва да работим заедно. По този начин президентът на ЕК репликира на Тръмп, който неотдавна заяви, че ЕС е "враг", когато става дума за търговия.

Юнкер посочи, че смята, че преговорите трябва да се съсредоточат върху намаляването на тарифите, а не за увеличаването им.

В оттговор Тръмп казва, че е съгласен! Америка ще бъде много доволна, ако няма тарифи, бариери или субсидии, отбеляза президентът на САЩ. 

Юнкер и Тръмп обсъждат решаването на търговската война

Юнкер и Тръмп обсъждат решаването на търговската война

Опит за излизане от кризата след налагането на митата

Ние искаме реципрочна търговия. Надяваме се да постигнем нещо добро, а когато го направим, ще бъдете първи, които ще го научите, заключи пред медиите Доналд Тръмп.

"Ще работим тясно с партньори, които споделят идеите ни, за реформиране на Световната търговска организация и по проблема на нелоялните търговски практики, включително кражбата на интелектуална собственост, принудителното прехвърляне на технологии, индустриалните субсидии, изкривяванията, които се пораждат от държавните фирми и свръхрегулациите", заяви Доналд Тръмп. С тези думи той визира пряко Китай, с когото Съединените щати започнаха търговска война.

Уолстрийт стартира с оптимизъм в навечерието на днешната среща между Юнкер и Тръмп.