Падането на Берлинската стена промени хода на историята. Това се казва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод 30 г. от мирната революция от 9 ноември 1989 г., съобщават от Комисията.

Горбачов предупреждава да не се гради нова "Берлинска стена" между Русия и Запад

Горбачов предупреждава да не се гради нова "Берлинска стена" между Русия и Запад

Трябва диалог за ядрените оръжия, застрашена е безопасността на света

"Когато през есента на 1989 г. хората излязоха по улиците, те рискуваха собствената си свобода, за да извоюват свобода за всички. Тяхната смелост събори стени, тяхната задружност вдъхнови Европа и света, а тяхната мирна революция промени хода на историята. Те излекуваха този континент, разделен от войни, и помириха неговата история и география", обяви Юнкер.

Според него "хората сами написаха историята, вместо да се оставят тя да им се случва".

"Затова днес цяло едно поколение млади европейци не познава друг живот освен в мир и свобода — Европа, в която можем да пътуваме, живеем и обичаме през граници", отбелязва той.

"Аз лично също винаги ще си спомням 9 ноември. На 9 ноември 1989 г., след тежка автомобилна катастрофа и три седмици в кома, аз се събудих с кадрите от падането на Берлинската стена по телевизията. Чувството беше неописуемо — това беше повратен момент в световната политика и началото на нов живот за нашия европейски континент и лично за мен", разказа председателят на Европейската комисия.

По думите му 9 ноември 1989 г. е звезден момент в историята на Европа.

"Едновременно с това тя е нашата мисия да се борим за свободно и демократично общество в Европа също толкова решително колкото хората тогава", заключава той.