Михаил Горбачов, последният съветски лидер, предупреди да не се изгражда нова физическа или невидима стена между Русия и Запада, 30 години след падането на Берлинската стена, пише "Ройтерс".

В писмени коментари до "Ройтерс" преди годишнината от падането на Стената на 9 ноември 1989 г. Горбачов обвини Вашингтон - бившият враг на Москва от Студената война - в унищожаването на архитектурата за контрол на ядрените оръжия, която държи света в безопасност.

Горбачов, който вече е на 88 години, изигра ключова роля в събитията, водещи до падането на Берлинската стена и до края на Студената война като генерален секретар на Съветската комунистическа партия, а по-късно бе и президент на Съветския съюз.

Горбачов обяви изтеглянето на съветските войски от държави в Централна и Източна Европа, които бяха доминирани от Москва в продължение на десетилетия, и даде да се разбере, че няма да се намесва във вътрешните работи на тогавашната Германска демократична република (ГДР).

Горбачов: САЩ "лидерства", давайки глупав пример на другите

Горбачов: САЩ "лидерства", давайки глупав пример на другите

Президентът на СССР писал писма на Путин и на Макрон

Горбачов също се погрижи, съветските войски, намиращи се в ГДР, да останат в казармите си и по-късно се съгласи да разреши на Германия да се обедини отново.

В нощта на 9 ноември 1989 г. граничната полиция в Източна Европа отвори пропускателните пунктове в Берлинската стена, които бяха издигнати през 1961 г., а източните берлинчани се изсипват в западен Берлин.

Три десетилетия по-късно и страдащ от прекъснати здравословни проблеми, Горбачов заяви, че е загрижен за тежкото състояние на отношенията Изток-Запад и по-специално от липсата на диалог между Вашингтон и Москва относно ядрените оръжия.

Той се позова на решението на Вашингтон да се оттегли от знаковия пакт за ядрени ракети от 1987 г., Договора за ядрени сили със среден обсег, който той договори с тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от него през август "не беше на велик ум", заяви Горбачов.

Нападение на САЩ срещу Русия или Китай ще доведе до катастрофа

Нападение на САЩ срещу Русия или Китай ще доведе до катастрофа

САЩ обмислят нови стратегии за възпиране на Русия и Китай

Но въпреки критиките си към външната политика на САЩ, Горбачов предупреди да не се хвърлят реални или невидими бариери в стил "Студена война", подобни на Берлинската стена, за да се формализират различията между Изток и Запад.

"Всяка стена е опит да се запечатваме от истинските проблем, като не ги решавам и затова съм срещу стени. А в Европа съм против разделителни линии или някакви "железни завеси", заяви Горбачов пред "Ройтерс".

"Колкото и опасна да е настоящата ситуация, не мисля, че това е проиграване на Студената война. Няма идеологическа борба между Русия и Запада. Но има икономически връзки, свобода на движение, комуникация и културно сближаване. Така че съм убеден, че може да се избегне нова Студена война."

Горбачов предупреди за непредсказуема и хаотична световна политика

Горбачов предупреди за непредсказуема и хаотична световна политика

Според него тази стъпка на САЩ води към непредсказуема световна политика и хаотично развитие

Горбачов, който ръководи Съветския съюз от 1985 г. до 1991 г., пътуваше много и прекарваше част от свободното си време в Германия в своето имение.

Но той обясни, че все още живее в Русия, никога не я е напускал за постоянно и все още се интересува от това, което руснаците мислят за него, въпреки по-голямата му популярност на Запад, отколкото у дома.

В Русия той все още е обвиняван от някои за това, че управлява краха на Съветския съюз, последван от смазваща икономическа криза.

Все още слушан от някои в Кремъл, заради богатия си опит в управлението на отношенията с Вашингтон и ролята му за прекратяване на Студената война, Горбачов сега рядко е виждан публично.

При рядка публична изява през ноември миналата година в московско кино, да гледа документален филм за собствения си живот, трябваше да му помагат физически, за да ходи.

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

"Най-голямата операция на руски подводници след Студената война, демонстрираща способност да заплашват източното крайбрежие на САЩ"

Припомняйки падането на Берлинската стена и обединението на Германия, Горбачов заяви, че скоростта на събитията по това време е изненадала него и други световни лидери.

"Самата история вървеше напред с невероятна скорост. В градовете на ГДР тълпите се събраха на площади и изразиха своите виждания. Стана ясно, че нещата се движат към обединение много по-бързо, отколкото някой очакваше", обясни той.

Горбачов заяви, че заслужава известно признание за факта, че обединението на Германия преминава без кръвопролития.

"По това време 380 000 от нашите (съветски) войници бяха на територията на ГДР. Наредено им бе да останат в казармата си. Един невероятно сложен процес премина без кръвопролития. Мисля, че заслужавам признание за това", допълва той.

Горбачов: САЩ се стремят към абсолютна военна хегемония

Горбачов: САЩ се стремят към абсолютна военна хегемония

Ще дестабилизира световната стратегическа ситуация