Бившият президент на СССР Михаил Горбачов разказа, че е писал писма на президента на Русия Владимир Путин и на лидера на Франция Еманюел Макрон, съобщи Газета.ру.

Съдържанието на писмата той не разкри, но изказа критика в интервю "милитаризацията на световната политика". По думите на бившия генерален секретар на ЦК на КПСС лидерството в разрушените международни споразумения се държи от САЩ, които подават на света "глупав пример". 

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Путин: САЩ си измислиха предлог в Азия, за да напуснат договора за ядрени ракети

Американските ракети засягат интересите на Русия и Русия ще отговори

Горбачов заяви, че основната опасност в съвременния свят е милитаризацията на политиката и пренебрежителното отношение към международните споразумения. За това бившият главен секретар разказа в интервю на вестник "Известия".

"Ултиматуми, вмешателство, военна интервенция. Всичко това - около ООН. Разрушават се споразуменията, международните механизми. Особено се отличава в това САЩ, която "лидерства", показвайки глупав пример на другите", подчерта Горбачов.

САЩ обмислят да се оттеглят от Договора за открито небе

САЩ обмислят да се оттеглят от Договора за открито небе

Договорът позволява на САЩ и техните съюзници в Европа да следят военните маневри в Русия

По думите му, за решаването на конфликти между страните е нужно да се седне на масата на преговорите и в съгласие с международното право. Само Вашингтон е решил да възроди "култа на силата и заплахите".