Американската администрация обмисля възможността да се оттегли от Договора за открито небе. Това съобщи председателят на комисията по външните работи към Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса на САЩ) Елиът Енгъл, съобщават американските медии.

Конгресменът е изпратил писмо до Робърт О'Брайън, който е съветник на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност, като е изразил загриженост относно информациите, според които администрацията на Тръмп обмисля възможността да се оттегли от Договора за открито небе. Според Енгъл Белият дом трябва да се въздържа от това "необмислено действие".

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Обвиненията на САЩ са необосновани, уверяват от Кремъл

За какви информации става въпрос конгресменът не е уточнил. В същото време той отбелязал, че договорът позволява на САЩ и техните съюзници в Европа да следят военните маневри в Русия.

Оттеглянето от договора ще доведе до разцепление в НАТО, смята Енгъл. "Доколкото ми е известно, администрацията все още не е провела значителни консултации с нашите партньори и съюзници по този въпрос", пише той, подчертавайки, че САЩ не трябва да се отказват от "важен инструмент за по-нататъшно наблюдение на Русия".

Договорът за открито небе е подписан в Хелзинки на 24 март 1992 г. от представители на 23 държави членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Русия го ратифицира през май 2001 г. Страните по договора могат да извършват полети над териториите една на друга, за да наблюдават военни активности.

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

Москва да спре да използва за шпионски цели полетите по програмата…