Премиерът на Великобритания Тереза Мей знае, че ЕС не може да се откаже от предпазния механизъм за Ирландия.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция след среща с премиера на Ирландия Лео Варадкар в Брюксел, съобщават британски медии.

Туск обеща „специално място в ада” на поддръжниците на Брекзит

Туск обеща „специално място в ада” на поддръжниците на Брекзит

Чудя се как изглежда специалното място в ада за онези

Юнкер повтори, че ЕС се придържа към позицията си и "Ирландия няма да бъде оставена сама".

Той поясни, че предпазният механизъм за Ирландия и Северна Ирландия е необходим. По думите му търговският блок "не може да изостави идеята", тъй като е гаранция за сухоземната граница на Ирландия, която също е граница на ЕС. Юнкер отбеляза, че Мей е наясно с тази позиция.

Варадкар каза от своя страна, че Ирландия се подготвя за все по-вероятния сценарий Брекзит без сделка, въпреки че не желае такъв развой.

Юнкер увери, че ЕС готов да помогне на Ирландия в случай на Брезкит без сделка, въпреки че не харесва думата "помощ".

На Острова разкъсват „подлия евроманиак” Доналд Туск

На Острова разкъсват „подлия евроманиак” Доналд Туск

Подлият, размахващият тризъбец, евроманиак Доналд Туск

Той сподели още, че ЕС е готов да разгледа алтернативи на предпазния механизъм, но инструментът не може да бъде заменен.

Предпазният механизъм няма да е предпазен механизъм, ако Великобритания може да се оттегли от него едностранно, категоричен Юнкер.

Варадкар подчерта, че границата ще бъде граница за ЕС като цяло, но Ирландия няма планове за установяване на "твърда" граница.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск си навлече гнева на британски депутати, след като заяви на пресконференция с Варадкар, че има "специално място в ада" за поддръжниците на Брекзит.

Запитан дали е съгласен с казаното от Туск, Юнкер отговори: "Аз съм по-малко католик в сравнение с моя добър приятел Доналд. Той силно вярва в рая и ада. Аз вярвам в рая и никога не съм виждал ада, освен когато върша работата си тук. Тя е ад".

Ирландският премиер съобщи, че Мей ще посети Дъблин в петък за разговори с правителството.

Министър-председателят на Великобритания ще пристигне в Брюксел в четвъртък. Тя ще преговаря с Юнкер и Туск.