Властите в Южна Африка изпращат армията в помощ на полицията срещу банди в пристанищния град Кейптаун, съобщава БиБиСи.

Министърът на полицията Беки Целе коментира, че войниците ще работят заедно с полицията в операция за търсене и изземване на незаконно огнестрелно оръжие и наркотици.

Най-малко 13 души са убити за 24 часа миналите почивни дни в една от частите на града, пострадали от насилие. Проблемът с бандата в Кейптаун датира от десетилетия.

Скорошната ескалация на насилието се дължи на войната между съперничещи се банди и атаки за отмъщение. Има сериозно полицейско присъствие в районите Bonteheuwel, Delft, Hanover Park и Philippi East.

Целе коментира, че разполагането армията е част от "извънредни" мерки, които трябва да бъдат предприети, за да се гарантира обществената безопасност.

"Ще ходим от врата до врата, ще съберем всяко незаконно оръжие, ще съберем всички престъпници, които искаме, ще съберем всички изключителни престъпници, които са под гаранция и това се случва от два часа сутринта", допълва той пред медиите. Операцията има за цел да "подпечата авторитета на държавата".

Той защитава разполагането, заявявайки, че войниците ще бъдат "ръководени и подчинени на полицията" и са използвани за осигуряване на сигурност по време на майските избори.

Сегашното разполагане на армията е за три месеца и може да бъде подновено. "След това трябва да има устойчивост", обяснява Целе.

Армията е изпращана за борба с банди в Кейптаун и през 2017 година.