В Южна Африка започна разследване за потенциална корупция, свързана с правителствените търгове по време на кризата от коронавирус, заяви в понеделник антикорупционнен наблюдател.

Агенцията за обществен протектор на Южна Африка заяви в понеделник, че огромен дял от подадени жалби са за отказани плащания за социални помощи и подобни.

Въпреки това, надзорният орган за борба с корупцията също разглежда предполагаемо лошо управление за търгове, карантинен лагер и закупуване на лична защитна екипировка.

Африка с над 908 930 случая на COVID-19

Африка с над 908 930 случая на COVID-19

Броят на смъртните случаи се е увеличил до 19 310

Южна Африка е една от най-тежко засегнатите страни на африканския континент с над 511 000 потвърдени случаи и 8 366 починали, сочат статистическите данни на здравното министерство на Южна Африка на 2 август.

Президентът Кирил Рамафоса заяви, че несъмнено някои хора да се опитват да използват пандемията като възможност за незаконно обогатяване, съобщава News24.

Висши членове на правителството вероятно са замесени в предполагаеми корупционни скандали.

Други държави на африканския континент също започнаха да преглеждат данните, като разследват използването на парични средства, предназначени за борбата срещу Covid-19.