Учени от Южна Африка създадоха копие на ваксината срещу коронавирус на Moderna - стъпка, която според тях може да помогне за по-широко имунизиране в Африка, предаде BBC.

Понастоящем континентът е с най-ниските стойности на поставени Covid ваксини в света.

Компанията, която стои зад новия препарат - Afrigen Biologics - заявява, че ще започне клинични изпитвания през ноември. По-рано от Moderna потвърдиха, че няма да прилагат патентите за своята ваксина, което позволява на учените в Кейптаун да направят собствена версия.

По думите на Петро Тербланш, директор на Afrigen Biologics, започват с малки проекти, но имат амбицията бързо да увеличат мащаба си.

"Използвахме последователност, която е същата като тази на ваксината Moderna 1273. Това е част от глобална инициатива за изграждане на капацитет и способности в страните с ниски и средни доходи, за да станат самостоятелни", посочи той.

Този вид ваксина учи клетките как да произвеждат протеин, който да предизвика имунен отговор в тялото ни, вместо да вкарва в организма отслабен или инактивиран микроб.

В много от африканските страни е ваксинирано по-малко от 10% от населението, докато в Европа, Северна Америка, Австралия и Китай ваксинираните наближават 80%.

BioNTech - компанията, която партнира на Pfizer в производството на друга мРНК ваксина - също планира да открие завод за производство на ваксини в Африка.

В Южна Африка констатират, че Омикрон е с много по-високо ниво на "асимптоматично носене"

В Южна Африка констатират, че Омикрон е с много по-високо ниво на "асимптоматично носене"

Това обяснява защо този вариант се разпространи толкова бързо по целия свят