Предварителните констатации от две южноафрикански клинични изпитвания показват, че вариантът на коронавируса "Омикрон" има много по-високо ниво на "асимптоматично носене" в сравнение с по-ранните варианти, което може да обясни защо се разпространи толкова бързо по целия свят, информира "Ройтерс".

Проучванията, едно от които е проведено, когато инфекциите с "Омикрон" нарастваха в Южна Африка миналия месец, а другото, което е събрало отново участници приблизително по същото време, установиха, че много по-голям брой хора са дали положителна проба за коронавируса, но не са показали симптоми в сравнение с предишни изпитвания.

САЩ с рекорден брой хоспитализирани заради Омикрон

САЩ с рекорден брой хоспитализирани заради Омикрон

Хоспитализациите се увеличават постоянно от края на декември, като се удвоиха през последните три седмици

В проучването Ubuntu, оценяващо ефикасността на ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Moderna при хора, живеещи с ХИВ, 31% от 230 участници, подложени на скрининг, са дали положителни проби, като всички 56 проби, налични за секвенционен анализ, е потвърдено, че са "Омикрон".

"Това е в рязък контраст с нивото на позитивност преди "Омикрон", който варираше от по-малко от 1% до 2,4%", уточниха изследователите в изявление.

В подгрупа от проучването Sisonke, оценяващо ефикасността на ваксината срещу COVID-19 на американската корпорация Johnson & Johnson, средният дял на асимптоматично носене се е повишило до 16% през периода на "Омикрон" от 2,6% по време на епидемиите от "Делта" и "Бета".

СЗО вещае над 50% от европейците да се заразят с Омикрон през следващите два месеца

СЗО вещае над 50% от европейците да се заразят с Омикрон през следващите два месеца

Над 7 млн. новозаразени с вируса само през първата седмица на 2022-а

"Проучването Sisonke включваше 577 субекта, ваксинирани преди това,... с резултати, показващи висок процент на заразяване дори при онези, за които е известно, че са ваксинирани", посочиха изследователите.

Те добавиха, че "по-високото ниво на асимптоматично носене вероятно е основен фактор за бързото и масово разпространение на варианта, дори сред популациите с високи предишни нива на коронавирусна инфекция".

Южна Африка преживя скок на заразените с COVID-19 от края на ноември, около времето, когато нейните учени предупредиха света за "Омикрон". Но оттогава новозаразенитеа намаляха, а ранните индикации са, че вълната е била белязана от по-малко сериозни заболявания от по-ранните вълни.

Израел с пореден рекорд за заразени с коронавируса

Израел с пореден рекорд за заразени с коронавируса

Почти 5 000 заразени повече в сравнение с предишния ден