Повече от половината хора в Европа са на път да се заразят с варианта на коронавируса "Омикрон" през следващите два месеца, ако заразяванията продължат с настоящите темпове. Това предупреди Световната здравна организация (СЗО), предаде "Франс прес".

Говорейки на пресконференция, регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге предупреди, че вариантът "Омикрон" представлява "нова приливна вълна от запад на изток, която залива" европейския регион.

САЩ с рекорден брой хоспитализирани заради Омикрон

САЩ с рекорден брой хоспитализирани заради Омикрон

Хоспитализациите се увеличават постоянно от края на декември, като се удвоиха през последните три седмици

"При тази скорост Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) прогнозира, че повече от 50 процента от населението в региона ще бъде заразено с "Омикрон" през следващите шест до осем седмици", изтъкна Клуге пред репортери.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави и територии, включително няколко в Централна Азия, а Клуге отбеляза, че 50 от тях са потвърдили заразени с варианта "Омикрон".

Според СЗО към 10 януари 26 от тези страни са съобщили, че над 1% от населението им "хваща COVID-19 всяка седмица" и че в региона са регистрирани над 7 млн. новозаразени с вируса само през първата седмица на 2022 г.

Pfizer с конкретна ваксина за Омикрон и циркулиращи варианти през март

Pfizer с конкретна ваксина за Омикрон и циркулиращи варианти през март

Moderna също разработва, търсенето е голямо, правителства искат да са готови за ваксинация

Позовавайки се на данните, събрани през последните няколко седмици, Клуге каза, че вариантът е потвърден като по-преносим и "мутациите, които има, му позволяват да се прикрепва по-лесно към човешките клетки и може да зарази дори онези, които са били заразени или ваксинирани по-рано".

Клуге обаче подчерта също така, че "одобрените ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу тежко заболяване и смърт, включително за Омикрон".

Лекари от ЮАР виждат в Омикрон знак, че светът е напът да излезе от пандемията

Лекари от ЮАР виждат в Омикрон знак, че светът е напът да излезе от пандемията

COVID вариантът се е разпространил с безпрецедентна скорост, но протича по-леко