Хоспитализациите заради усложнения на COVID-19 в Съединените щати достигнаха рекордно ниво в понеделник, което натовари здравните системи в няколко щата, съобщи "Ройтерс".

132 646 души са хоспитализирани с COVID, надминавайки рекорда от 132 051, поставен през януари миналата година.

Хоспитализациите се увеличават постоянно от края на декември, като се удвоиха през последните три седмици, тъй като вариантът Омикрон бързо изпревари "Делта" като доминираща версия на вируса в Съединените щати.

Делауеър, Илинойс, Мейн, Мериленд, Мисури, Охайо, Пенсилвания, Пуерто Рико, Вирджинските острови на САЩ, Върмонт, Вирджиния, Вашингтон и Уисконсин отчитат рекордни нива на хоспитализирани пациенти с COVID-19 наскоро, според анализа на "Ройтерс".

Фаучи допуска и четвърта доза ваксина срещу Омикрон в САЩ

Фаучи допуска и четвърта доза ваксина срещу Омикрон в САЩ

Не препоръча големите събирания по празниците

Макар и потенциално по-малко тежки като протичане, здравните служители предупредиха, че огромният брой инфекции, причинени от варианта Омикрон, може да натовари болничните системи, поради недостиг на персонал.

Средната заболеваемост за седем дни за нови случаи се е удвоила през последните 10 дни до 704 000. Съединените щати са имали средно над половин милион случаи за последните шест последователни дни,.

Само седем щата не са поставили рекорди за случаи на COVID-19 през 2022 г. - Аризона, Айдахо, Мейн, Монтана, Северна Дакота, Охайо и Уайоминг.

Вашингтон, окръг Колумбия, е лидер в страната по нови инфекции през последната седмица въз основа на населението, следван от Роуд Айлънд, Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс и Върмонт.

Pfizer с конкретна ваксина за Омикрон и циркулиращи варианти през март

Pfizer с конкретна ваксина за Омикрон и циркулиращи варианти през март

Moderna също разработва, търсенето е голямо, правителства искат да са готови за ваксинация

Смъртните случаи са средно 1700 на ден, в сравнение с около 1400 през последните дни, но в рамките на нивата, наблюдавани по-рано тази зима.

Припомняме, че главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла каза в понеделник, че ваксината, която е насочена към варианта Омикрон на Covid, ще бъде готова през март и компанията вече е започнала да произвежда дозите

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел каза за CNBC по-рано в понеделник, че компанията работи върху бустер за тази есен, насочен към Омикрон.