Израел достигна нов рекорд за заразени с коронавируса в рамките на 24 часа според данни на Министерството на здравеопазването, публикувани днес, информират израелските медии. 

През изминалото денонощие в страната са регистрирани 37 887 новозаразени. Във всеки от последните седем дни дневният рекорд беше подобряван, който беше 11 335 заразени преди настоящата епидемия от варианта "Омикрон".

Почти 5000 допълнителни случая бяха диагностицирани през последните 24 часа, показват данните.

Израел счупи рекорда си за заразени с COVID-19

Израел счупи рекорда си за заразени с COVID-19

Общият брой на сериозно болните обаче е само 125 души

Броят на тежките случаи нарасна до 247 души, което е увеличение с 25 души спрямо предходния ден, а броят на починалите нарасна с двама до общо 8 271 починали от началото на епидемията в Израел.

Общият брой на активните COVID-19 случаи възлиза на 185 753 души. Този брой беше около 15 000 души преди две седмици.

Процентът на положителни тестове е 11,38 на сто. Експертите смятат, че много заразени сега остават неоткрити, тъй като Израел замени стандартното PCR тестване с антигенни тестове, някои от които у дома, за ваксинирани хора под 60 години, за да даде приоритет на PCR за онези с по-висок риск.

Премиерът на Израел: Четвъртата доза увеличава петкратно антителата

Премиерът на Израел: Четвъртата доза увеличава петкратно антителата

Нафтали Бенет цитира резултати от израелско проучване

Властите увериха, че Израел се справя както с по-бързо разпространяващия се "Омикрон", така и с по-опасния вариант на вируса "Делта", и изразиха опасения, че здравната система може да бъде претоварена с увеличаване на случаите на грип, също заемащи място в болниците.

Коефициентът на предаване на вируса, който показва на колко души всеки заразен човек предава вируса, средно се повиши до 2,05. Темпът на предаване се основава на данни от 10 дни по-рано, а стойности над 1 показват, че инфекциите се разпространяват - колкото по-голямо е числото, толкова по-висок е темпът.

Проф. Еран Сегал от института "Вайцман" каза пред обществената телевизия "Кан", че по негови оценки действителният брой на новозаразените през последните дни е около 100 000 на ден и че повечето случаи остават неоткрити поради ограничените възможности за тестване и политиката на запазване на най-точните PCR тестове само за рискови групи.

Омикрон можел да доведе Израел до стаден имунитет

Омикрон можел да доведе Израел до стаден имунитет

Новозаразените в страната продължават да нарастват