Четвъртата доза от ваксината срещу коронавирус повишава петкратно антителата седмица след поставянето ѝ. Това заяви във вторник израелският министър-председател Нафтали Бенет, позовавайки се на предварителни резултати от израелско проучване, предаде Ройтерс.

"Седмица след четвъртата доза знаем с по-висока степен на сигурност, че тя е безопасна", каза Бенет в медицинския център "Шеба", който поставя втори подсилващи инжекции в рамките на проучване сред персонала си.

"Втората новина: Знаем, че една седмица след поставянето на четвъртата доза се наблюдава петкратно увеличение на броя на антителата при ваксинирания човек", допълни премиерът пред репортери.

Израел играе водеща роля в проучването на ефектите на ваксините срещу Covid-19, тъй като преди година най-бързо въведе двудозовата ваксинация за широк кръг от населението и бе една от първите страни, които започнаха да поставят бустерни дози.

В момента тя прилага четвърта игла от ваксината на Pfizer/BioNTech на хора над 60 години, здравни работници и пациенти от рискови групи.

Четвъртата игла ще се прилага в Израел при най-уязвимите

Четвъртата игла ще се прилага в Израел при най-уязвимите

Засега решение за по-широката употреба на втори бустер не е взето