Израел вероятно ще разреши вторите бустерни инжекции с ваксината срещу коронавируса за хора с отслабена имунна система. Това заяви в четвъртък висш държавен служител в областта на здравеопазването. Окончателно решение за по-широкото използване на четвъртите дози обаче все още не е взето, предаде Ройтерс.

Генералният директор на Министерството на здравеопазването на Израел Нахман Аш обяви на пресконференция в четвъртък, че е решил засега вторият бустер да се предлага само на хора с отслабен имунитет, като пациенти с онкологични заболявания и реципиенти на трансплантирани органи.

"С оглед на съществуващите в света пропуски в познанията за ефективността на четвъртата доза, в настоящата ситуация действаме предпазливо и отговорно. Ако видим признаци, че се очаква увеличаване на тежките заболявания сред по-възрастното население, тогава ще вземем това решение. Предизвикателството е да го направим достатъчно рано, за да ги ваксинираме навреме", коментира той.

В понеделник израелска болница постави четвърти дози на тестова група от здравни работници в рамките на първото голямо проучване дали вторият кръг от бустери ще помогне за справяне с варианта Омикрон. Резултатите се очакват до две седмици.

"Стратегията на Израел за преодоляване на Омикрон е ясна: колкото по-голяма е вълната, толкова по-голяма защита ще ни е необходима", заяви министър-председателят Нафтали Бенет след обявяването на ограниченото въвеждане на четвъртите дози.

Израел одобри новото COVID хапче на Pfizer за спешна употреба

Израел одобри новото COVID хапче на Pfizer за спешна употреба

Данните от клиничното изпитване показват 90 процента ефективност за предотвратяване на хоспитализация