Израелска болница приложи четвърти дози ваксина срещу COVID-19 на тестова група от здравни работници, в това, което тя нарича първото голямо проучване за това дали вторият кръг от бустери ще помогне да се преборят с бързо разпространяващия се вариант Омикрон, съобщава "Ройтерс".

Резултатите от тестовете, които вероятно ще бъдат наблюдавани отблизо в международен план, ще бъдат представени на израелското здравно министерство след около две седмици, каза говорител на Медицински център Шиба близо до Тел Авив.

Израел бе страна, която най-бързо въведе първоначални ваксинации преди година и стана една от първите, които стартираха бустерна програма, след като забеляза, че имунитетът намалява с времето.

В понеделник здравното министерство заяви, че съкращава времето между предлагането на втората и третата дози ваксина срещу COVID-19 на три месеца от пет месеца, за да победи Омикрон. Новите съвети ще се отнасят и за трите ваксини, използвани в страната и призова хората да получат третата доза от същата ваксина, с която първоначално са били ваксинирани.

Загрижена за риска от внезапно нарастване на хоспитализациите, експертна група на министерството миналата седмица препоръча Израел да стане първата страна с четвърта доза на медицински работници и тези над 60 години или с компрометирана имунна система.

Предложението бе приветствано от израелското правителство, но експертната група бе разделена по въпроса дали все още има достатъчно научни данни, за да оправдаят четвъртите дози. Окончателното одобрение от Министерството на здравеопазването все още предстои.

"Най-големият въпрос е, колко важен е Омикрон? На всички е ясно, че е много заразен. Но дали причинява много тежко заболяване - това е най-важният въпрос", каза Гили Регев-Йочай, който ръководи процеса на Шеба.

Проучването "ще се съсредоточи върху ефикасността на ваксината за производство на антитела и безопасността, за да се установи дали е необходима четвърта ваксина като цяло", каза говорителят на болницата.

Хагай Левайн, епидемиолог, каза, че са необходими повече данни, за да се прецени дали е имало спад в защитата срещу тежки заболявания и смърт, осигурени от трите ваксини, предложени досега.

"Не можем сляпо да предположим, че още една доза ще реши всичко", каза Левайн, който оглавява Израелската асоциация на лекарите по обществено здраве.

Около 63% от 9,4-милионното население на Израел са получили две дози ваксина, според данни на министерството. Почти 45% са направили усилваща доза, което представлява малко повече от половината от отговарящите на условията. Близо 2000 са потвърдените или предполагаеми случая на Омикрон и инфекциите са се увеличили рязко през последната седмица.

Премиерът Нафтали Бенет е в самоизолация от неделя, след като 14-годишната му дъщеря е дала положителна проба за COVID-19, като според кабинета му вероятно е вариантът на Омикорн. Впоследствие тестът му е отрицателен и неговият офис каза в понеделник, че ще продължи да работи от вкъщи.

Израел забавя четвъртата доза COVID ваксина

Израел забавя четвъртата доза COVID ваксина

Все още проучва данните за варианта Омикрон