Здравните власти в Израел няма да започнат поставянето на четвърти дози от ваксините срещу COVID-19 неделя, както бе планирано за израелци над 60 години и други в риск. Решението е било взето на среща, проведена от министерството в четвъртък вечерта, съобщиха от Канал 13.

Все още се проучват данните за варианта Омикрон. Предварителните данни показват, че хората, заразени с него, са с между 50 и 70 процента по-малка вероятност да се нуждаят от хоспитализация, отколкото тези с щама Делта, съобщи британската агенция за обществено здравеопазване в четвъртък.

В четвъртък министерската комисия за коронавирус одобри нови насоки за училищата в райони с висока степен на заразяване, като нареди класовете от 7 до 12 клас с по-малко от 70% от ваксинирани ученици да преминат към дистанционно обучение. На по-малките ученици ще бъде позволено да продължат присъствено обучение, но при по-малко контакти. Според правилата, които трябва да бъдат одобрени от образователната комисия на Кнесета, учениците временно ще се считат за ваксинирани, дори ако са получили само една доза.

Израел трябваше да стане първата страна в света, която въведе четвърта доза за определени групи.

В Израел спират пандемията с четвърта доза

В Израел спират пандемията с четвърта доза

Нови мерки в страната

Решението за четвъртите дози ваксина трябва да се вземе до средата на следващата седмица. Премиерът Нафтали Бенет иска да започне прилагането на допълнителни дози възможно най-скоро, но последната дума по въпроса ще имат здравните власти.

Според последната статистика на Министерството на здравеопазването, публикувана в четвъртък вечерта, 1420 нови случая на COVID са потвърдени предишния ден, което е най-високият дневен брой от октомври. Коефициентът на положителните проби също леко се е повишил, като достигна 1,45%, в сравнение с 1,24% ден по-рано и 0,9% преди седмица.

В същото време, тежките случаи и хоспитализациите продължават да се задържат на ниски равнища. Към четвъртък вечерта в Израел има 9 930 активни случая на COVID, като 123 от тях са хоспитализирани, 81 в тежко състояние и 38 на вентилатори.

Припомняме, че Израел препоръча на всички хора над 60 години да получат четвърта доза ваксина срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech на фона на опасенията за бързото разпространение на коронавируса омикрон.

Израел включи още десет страни в червения COVID списък

Израел включи още десет страни в червения COVID списък

Остава в сила забраната за влизане на чужденци

Освен това интервалът между получаването на втората и третата доза от ваксината е намален от пет на три месеца.

В края на юли страната започна да предлага бустерни ваксини на тези над 60 години. От края на август бустерите бяха предоставени на всички хора над 16 години, пет месеца след получаване на втората доза от ваксината.