Министерството на здравеопазването на Израел разреши в неделя използването на хапчето за спешна употреба срещу COVID-19 на Pfizer Paxlovid, съобщи "Аарец". Очаква се лекарството да пристигне в страната през следващите няколко дни.

Припомняме, че в същото време, властите обявиха забавяне в очакваната кампания по ваксиниране срещу коронавирус с четвърта доза ваксина.

Днес стана ясно и че премиерът Нафтали Бенет се е изолирал, след като 14-годишната му ваксинирана дъщеря е дала положителен тест за коронавирус. Тестът на Бенет е отрицателен.

Pfizer Inc заяви в сряда, че Американската администрация по храните и лекарствата е разрешила Paxlovid за спешна употреба. Преди това регулаторът на лекарствата в Европейския съюз разреши на страните членки да използват новото COVID-19 хапче на американската фармацевтична компания Pfizer преди официалното му одобрение като спешна мярка за ограничаване на нова вълна на болестта.

ЕМА разреши новото COVID хапче на Pfizer за спешна употреба

ЕМА разреши новото COVID хапче на Pfizer за спешна употреба

Според производителя хапчето намалява хоспитализациите и смъртните случаи с почти 90 на сто

Данните от клиничното изпитване на Pfizer показват 90 процента ефективност за предотвратяване на хоспитализация и смърт при пациенти с висок риск от тежко заболяване. Последните лабораторни данни показват, че лекарството запазва своята ефективност срещу варианта Омикрон.

Агенцията заяви, че е разрешила пероралното лекарство за спешна употреба за лечение на леки до умерени заболявания при лица на възраст 12 и повече години с тегло най-малко 40 килограма, които са изложени на висок риск от тежък COVID-19. Лекарството се отпуска само с рецепта и приемът трябва да започне възможно най-скоро след диагностициране на COVID-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите, каза агенцията.

FDA в САЩ разрешава първото хапче за лечение на Covid-19

FDA в САЩ разрешава първото хапче за лечение на Covid-19

С Хапчето "трябва да се започне възможно най-скоро след диагностициране и в рамките на 5 дни от поява на симптомите"

Хапчетата трябва да се приемат на всеки 12 часа в продължение на пет дни, започвайки малко след появата на симптомите.

Pfizer заяви, че планира да подаде ново заявление за лекарство до FDA през 2022 г. за потенциално пълно одобрение от регулаторите.